Gredelj predlaže Sanaderu samostalno Ministarstvo pravde

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj čestitao je danas HDZu na izbornim rezultatima i predložio Ivi Sanaderu uspostavu samostalnog Ministarstva pravde, odnosno odvajanje pravosuđa od uprave.

"UHS s nestrpljenjem očekuje početak rada nove Vlade nadajući se istinskoj i korjenitoj reformi pravosuđa na dobrobit hrvatskih građana", kaže Gredelj u otvorenom pismu predsjedniku HDZ-a i mandataru nove Vlade Ivi Sanaderu.

Podupirući načelno Sanaderov pristup smanjenja broja ministarstava radi racionalizacije troškova upravljanja državom, Gredelj u slučaju Ministarstva pravosuđa predlaže njegovo razdvajanje od uprave i lokalne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu trodiobe vlasti neprihvatljivo je spajati pravosuđe kojem pripada sudstvo s upravom kao dijelom izvršne vlasti, kaže Gredelj.

Dodaje da nema države razvijene demokracije u kojoj su pravosuđe i uprava pod istim krovom te da čak i današnja Srbija i Crna Gora i druge države bivše SFRJ primjenjuju demokratski princip i imaju Ministarstvo pravde.

Kao moguće rješenje za upravu, ako se uspostavi posebno Ministarstvo pravde ili pravosuđa, Gredelj nudi rješenje da uprava bude dio Ministarstva unutarnjih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara