HDZ najavio koalicijske pregovore u Osijeku za četvrtak

HDZ, koji je na izborima u osječkobaranjskoj županiji osvojio najviše glasova, najavio je danas da će početi pregovarati o mogućim koalicijama u četvrtak.

HDZ je na izvanrednim izborima održanima u nedjelju osvojio 20 mjesta u županijskoj skupštini, a još će jedan predstavnik srpske manjine u nju ući s njegove liste. To će se dogoditi jer je Samostalna srpska demokratska stranka (SDSS) izborila pravo na tri mandata a prema zakonu predstavnici te manjine imaju pravo na četiri vijećnika.

"Pregovore ćemo započeti u četvrtak", izjavio je Branimir Glavaš, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a.

"U obzir dolaze Hrvatska stranka prava (HSP) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU)", potvrdio je Glavaš za Hinu. On je za novine od utorka izjavio da HDZ sa SDSS-om neće sklapati koalicijski ugovor, ali da će omogućiti njihovim predstavnicima sudjelovanje u izvršnoj vlasti.

HSP će s osam osvojenih mjesta biti druga stranka po snazi u budućem sazivu skupštine, dok je HSU osvojio pravo na četiri mandata. Obje stranke, kao i HDZ, ponovile su uspjeh s nedavnih općih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ, inače, nije uključio HSP u vladajuću koaliciju na nacionalnoj razini, a sa SDSS-om i HSU-om je potpisao sporazume po kojemu će ga te stranke podržavati u parlamentu.

Prihvate li HSP i HSU partnerstvo s HDZ-om u osječko-baranjskoj županiji, vladajuća koalicija bi imala značajnu većinu s 33 od ukupno 48 vijećnika. Učini li to samo s HSU-om, koalicija bi imala tijesnu većinu od 25 vijećnika, odnosno samo jednog više od polovice od ukupnog broja u skupštini.

"S Glavašem još nismo razgovarali o mogućoj koaliciji", rekao je za Hinu predsjednik HSP-a Anto Đapić. "Još nismo ništa odlučila, ali sam bliži uvjerenju da ćemo ostati u oporbi", kazao je Đapić. Rekao je, međutim, da je njegova stranka otvorena za postizborne pregovore sa svima osim sa SDSS-om.

HSU također još nije donio odluku hoće li koalirati s HDZ-om. Predsjednik stranke Ivan Saveljev je izjavio kako će odluku o tome donijeti na Središnjem odboru županijske organizacije u srijedu ili petak.

U Osječko-baranjsku županijsku skupštinu ušli su još koalicija SDP-a, HNS-a, LIBRE i SBHS-a sa šestero vijećnika te LS, HSS i SDSS, svaki s po troje vijećnika.

Izbori su pokazali apstinenciju biračkog tijela. Glasovalo je 35,79 posto od ukupno 290.116 birača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara