I BiH najavljuje skoru zabranu pušenja na javnim mjestima

I BiH najavljuje skoru zabranu pušenja na javnim mjestima

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

BOSNA I HERCEGOVINA najavljuje da ozbiljno razmatra mogućnost zabrane pušenja na javnim mjestima, a prema riječima voditeljice Službe za promociju zdravlja i medicinsku edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aide Ramić-Čatak, to bi se moglo dogoditi već ove godine.

Ramić-Čatak je sarajevskom Dnevnom avazu danas potvrdila da Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetska ministarstva zdravstva intenzivno rade na usklađivanju postojećih zakona s Međunarodnom konvencijom o kontroli duhana, koju je BiH ratificirala u srpnju prošle godine.

U BiH puši više od 37 posto stanovnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinim riječima, ovisnost o cigaretama ozbiljan je problem u zemlji u kojoj puši više od 37 posto odraslih stanovnika, a više od trećine žena te se loše navike ne odriče ni u trudnoći.

Posebno poražavajućom smatra činjenicu da je velik broj pušača i među zdravstvenim radnicima. "U nekim zdravstvenim ustanovama gotovo 50 posto radnika su pušači", upozorava Ramić-Čatak i dodaje kako liječnike i medicinsko osoblje na odustajanje od pušenja ne motivira niti činjenica da su upravo oni dobro upoznati s podatkom da se pušenje povezuje s rastućim trendom karcinoma bronha i pluća, usne šupljine, jednjaka, želuca, ali i bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara.

Zabranu pušenja uvelo 80 posto europskih zemalja

Uz konstataciju kako bi odredba o zabrani pušenja na javnim mjestima u BiH mogla stupiti na snagu već ove, a najkasnije sljedeće godine, Ramić-Čatak podsjeća i da je takvu odluku već donijelo gotovo 80 posto zemalja u Europi, te da, suprotno tvrdnjama ugostitelja, u tim zemljama odluka o zabrani nije utjecala na poslovanje kafića i restorana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara