I dalje je neizvjesno tko će formirati novu australsku vladu

I dalje je neizvjesno tko će formirati novu australsku vladu

Foto: FAH

U AUSTRALIJI se u nedjelju nastavlja neizvjesnost oko toga kome će poći za rukom da sastavi vladu nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora koji očigledno nisu omogućili premijeru na odlasku Malcolmu Turnbullu da ojača svoju poziciju, kako je to očekivao sazivajući prijevremene izbore.

Turnbull, bivši bankar, odlučio se na sazivanje prijevremenih izbora, koji su bili predviđeni za siječanj 2017., kako bi osigurao većinu u Senatu, gornjem domu parlamenta, u kojemu je do sada ravnoteža snaga ovisila o neovisnim zastupnicima ili predstavnicima manjih stranaka, koji su blokirali neke od reformi.

No, po svemu sudeći, Turnbullu (61), čelniku Liberalne stranke koja predvodi dosadašnju vladajuću koaliciju desnog centra na odlasku, trebat će potpora upravo neovisnih zastupnika ili manjih stranaka želi li ostati na vlasti.

Oko 15,4 milijuna birača bilo je pozvano na prijevremenim izborima izabrati 150 članova Predstavničkog doma i 76 senatora.

Prema privremenim rezultatima, nakon što je u nedjelju prebrojan i dio glasova pristigao poštom, Turnbullova koalicija dobiva 65 mjesta, laburisti 67, Zeleni jedno te neovisni četiri mjesta u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trideset mjesta u parlamentu još nije nikome dodijeljeno zato što su rezultati vrlo tijesni. Za većinu u Predstavničkom domu potrebno je 76 zastupnika.

Konačni rezultati ne očekuju se prije utorka, jer treba prebrojati milijune glasova pristiglih poštom odnosno glasove uz punomoć, a po navodima stručnjaka ti glasovi obično preferiraju stranke na odlasku.

Dosadašnji rezultati još uvijek ostavljaju otvorena vrata mogućnosti da vladu formira glavna oporbena Laburistička stranka dobije li dovoljnu potporu manjih stranaka za formiranje vlade. Unatoč tome, dosadašnji premijer Turnbull izjavio je u nedjelju kako je "gotovo siguran" u ostanak njegove koalicije na vlasti.

"Mogu obećati Australcima da ćemo naše napore posvetiti tome da osiguramo da se novi parlament formira bez podjela i animoziteta", kazao je Turnbull novinarima u Sydneyu.

Čelnik laburista Bill Shorten kazao je pak da su Australci jasno odbacili Turnbullov mandat za provođenje velikih gospodarskih promjena kao što su rezovi u zdravstvu i porezi.

"Ono u što sam potpuno siguran je to da iako ne znamo tko je pobjednik, znamo sigurno tko je gubitnik izbora, to je plan Malcolma Turnbulla za Australiju i njegovi napori za rezanje u zdravstvu", kazao je Shorten novinarima u Melbournu.

 Izbori, koji su trebali podvući crtu pod godine političke nesigurnosti tijekom kojih su se u tri godine izmijenila četvorica premijera, donijeli su umjesto toga vakuum u vlasti u Canberri i potaknuli priče oko neizvjesnosti ostanka Turnbulla na čelu Liberalne stranke, manje od godinu dana nakon što je on potisnuo s tog mjesta dotadašnjeg australskog premijera Tonyja Abbotta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara