Izvadite pepeljare: Pušenje se 9. listopada vraća u kafiće i restorane

Tekst: P.Vidov
Foto: AFP

VLASNICI kafića mogu lagano početi vaditi zaboravljene pepeljare iz spremišta, danas su u Narodnim novinama objavljene izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zahvaljujući kojima će cigareta uz kavicu opet postati obavezni ritual - od 9. listopada.

U svim će se kafićima i restoranima prvih šest mjeseci moći normalno pušiti. Rok prilagodbe, naime, traje do 9. travnja 2010. godine. Nakon toga će kafići i restorani morati zadovoljiti propisane uvjete ukoliko žele ugostiti i pušače. Lokali manji od 50 metara kvadratnih tako će, ukoliko žele biti pušački, morati nadograditi ventilacijski sustav i na to potrošiti između pet i deset tisuća eura.

Veći lokali će, pak, morati napraviti poseban prostor za pušače. Takav prostor ne smije biti manji od 10 metara kvadratnih, ali ne smije niti zauzimati više od 20 posto ukupne površine objekta. Ugostitelji su već počeli slaviti, odluka koja je faktički srušila zakon koji je nametnuo ministar Darko Milinović mogla bi im spasiti egzistenciju. Naime, otkad je uveden zakon kojim je zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima, u Hrvatskoj je zatvoreno više stotina lokala, a više od 3.000 ljudi ostalo je bez posla.

No, ministar Milinović ustrajan je u svojim tvrdnjama da je Vladino popuštanje samo privremeno. Ministar zdravstva najavio je da će potpuna zabrana pušenja ponovo biti uvedena najkasnije do 2012. godine jer tako zahtjeva Europska unija. S propisima iste te Unije Milinović očito nije baš najbolje upoznat s obzirom da unutar EU postoji nezanemariv broj država koje nisu nametnule svojim građanima apsolutnu zabranu pušenja. No, 2012. još je daleko; tko zna koja će stranka tada biti na vlasti i tko će biti ministar zdravstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara