Jebo lud zbunjenog: grupnjak kojem se očekivano pridružio i Mesić

POLITIKA je kurva, ali nema do naših svodnika: stranke koje su u posljednja dva izborna ciklusa izgubile preko 30 mjesta u parlamentu diktiraju izbore i vidljivo uživaju u neslavnoj slavi jer će odlučiti pobjednika, šef stranke koja je dobila nedovoljno najviše glasova "smiruje" mase uzbibane zbog otete mu pobjede koje tek što nisu zapalile Pantovčak i poharale Crveni trg , a poraženi "pobjednik" koji i retorički, a ne samo po izbornim rezultatima uvijek kaska za omraženim premijerom bi sve da mu se i priklone svi oni kojima se nudi, Đapiću morao dati ministarstvo obrane, Šišljagiću resor pravosuđa, a i za Gajicu bi se morala naći kakva sekretarska funkcija, slična onoj koju je obnašao u Krajini.

Očekivala se samo njegova ekscelencija, koja naravno nije iznevjerila da začini ovaj "menage a mille", ali opet jadni li su oni koji mislili da će najveći vicmaher u zemlji poslije Ede Vujića unijeti dašak razuma u licitaciju koja je u tijeku na stočnom sajmu, s kojeg će se birana grla naći u zakonodavnoj i izvršnoj štali na svježe popločanom Markovom trgu.

Mesić (ne)čeka studio u Zadru i Negoslavcima

Predsjednik Republike je jučer službeno priopćio da će mandatara odabrati nakon konačnih rezultata izbora 11. prosinca, do kada se imaju ponoviti izbori na tri biračka mjesta koji bez obzira na nepomirljivo različitu opredijeljenosti glasača u njima neće nikako promijeniti rezultat ovog hrvatskog čvora.

Nakon sastanka s Milanovićem,  Mesić je rekao da će s konzultacijama početi 5. prosinca kada se vrati iz Bruxellesa

Sanader je nakon toga objavio da će DIP sutra (znači danas) poslati rezultate izbora Mesiću, iako je to tijelo nakon prošlih izbora, koje je Račan odmah "predao", rezultate predsjedniku proslijedilo dva tjedna nakon izbora.

DIP je doista i napravio po Sanaderovoj direktivi i već su jutros, doduše "neslužbeni" rezultati dočekali Mesića u uredu zajedno s dnevnim tiskom, iako je taj isti DIP u utorak preko glasnogovornice Marije Krakić jasno poručio da će pričekati do službenih rezultata, dakle 11. prosinca kako bi ih proslijedio Mesiću.

Mesić je također promijenio odluku i najavio da već sutra počinje s konzultacijama za sastav Vlade, ali to nije bila jedina mijena koju nam je podario: sada govori kako mandatara neće odrediti iz reda relativno pobjedničkog HDZ-a, nego onome tko mu donese čvrsta uvjerenja i pismene dokaze o parlamentarnoj većini.

Ne bi Mesić bio Mesić da nije pri tome šeretski usporedio kako i u Srbiji pobjeđuju radikali, ali ne sastavljaju Vladu jer u Ustavu je odredba da se mandat povjerava onome tko osigura većinu, a to je 77 zastupnika, a predsjednik nije do kraja iznevjerio Sanadera pa mu je relativno čestitao, sukladno njegovoj pobjedi.

"Nema razloga za prizivanje ulice i za nervozu", smiruje ionako zgađenu naciju Milanović i poučno dodaje kako "procedura izbora novog mandatara u svijetu zna potrajati i mjesecima. Za konačni ishod ne treba brinuti jer imamo Ustav koji određuje kako će proces teći".

Čuvar demokracije ili Jezerinac iz predsjedničkih dvora?

Ustav navodi da predsjednik "daje mandat", što naravno ne znači da nekog "proglašava" predsjednikom Vlade. Ako mandatar ne skupi većinu, mandat se daje sljedećem, a ako ne ide ni tako, dolazi do manjinske Vlade.

Ovo se dakako može tumačiti dvojako: kako Mesić "sukreira" politiku, što je i dužan i što na kraju stoji u Ustavu, kojeg su svima tako puna usta, kao što i njemu nigdje ne stoji da mora prvo dati blagoslov HDZ-u, koji doista nije osvojio apsolutnu većinu.

Apologeti takvog stava tako uvijek mogu argumentirati da ni jedna od dvaju najjačih stranaka nema većinu, a stvar je toliko prosto jednostavna, samo što je mi iz ovog košmara ne razaznajemo: Tko prvi sastavi (kupi, sredi, proda, dogovori, potpiše) većinu, kreira Vladu.

Ali, oni koji znaju da je Mesić nešto od svog četverostranačkog mandata odgulio u HNS-u, i s tim povezuju da je intimus s Josipom Friščićem, reći će da se kroz nejasnoće u Ustavu iskoristio priliku da kupi štogod vremena dok Milanović zajedno s Mesićevom strankom (pri)kupi štogod mandata (uz "Ustav" i "Moj brat Robert također", treća najizgovorenija poštapalica ovog nesretnog studenog), iako je njegov prijatelj Friščić dao časnu seljačku riječ da će prvo pregovarati s pobjednikom u Hrvatskoj.

Mesić se s pravom obrecnuo na Jezerinca kada je ovaj krenuo s oltarskim agitacijama za HDZ, kojih će se crkva odreći teže nego dogme o svećeničkom celibatu, ali sada i sam malo "jezerinči" jer se bacio ne samo u Ustavom potrebno "sukreiranje", nego i u drukanje za one koji su relativno izgubili.

Između nakupaca glasovima, mandatima, funkcijama, upravnim odborima, sinekurama, državnim tajništvima i torbara koji će pred Mesića istresti "čvrsta uvjerenja i pismene dokaze o parlamentarnoj većini" nema baš nikakve razlike iako neki njihovi birači možda misle suprotno, jer se u to mogu uvjeriti kada vide Đapića da dogovara s Milanovićem, zamišlja u istom "bloku" Šišljagića i Stanimirovića ili Sanadera kako nakon lomljenja pogače u pravoslavnim ravnokotarskim selima doživljava daljnju evoluciju kao radosni kum koji uveličava proslavu rođenja 13. djeteta obitelji u romskom naselju u međimurskoj Donjoj Dubravi.

Nakon gorkog iskustva s mučnom trakavicom koju nažalost svi moramo pratiti, vidimo da nema razlike između glasova koji se čekaju iz zapovjednog mjesta Prve gardijske oklopne brigade JNA i glavnog Gotovininog uporišta; njihovi izbirabonjci će jednako odjekivati i smrdjeti friškim makadamom gornjogradskog trga.

Zvonko Alač
Foto: Dragan Predojević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara