Kasno Stipe na Kosovo stiže

NOVOOTVORENI "sukob" na relaciji Mesić-HDZ nije ništa drugo do pokušaj posrnulog i diskreditiranog predsjednika za povratkom popularnosti i statusa pučkog junaka. Jer, da je Mesić ikad zaista bio zabrinut za stanje hrvatskog gospodarstva, onda ne bi davao bezrezervnu podršku Sanaderovom kvartetu za vrijeme "Maestra".

Kasno je. Mesić se nakon završenih izbora i cementiranja HDZ-ove vladavine sjetio da bi trebalo progovoriti u ime "malog čovjeka" i stati na rep lošoj gospodarskoj politici. Pa sad tvrdi kako nam treba novi ekonomski model i kako je Vlada kriva za visoku cijenu benzina.

Naplata dugova

Prije malo manje od godinu dana imao je sasvim drukčiju priču. Naime, tada je, u vrijeme objave rezultata "Maestra", najveće antikorupcijske istrage u povijesti države, bezrezervno stao na stranu HDZ-ovih ministara u Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, prepuštajući stvar Institucijama Sustava. Takva gospodarska politika očigledno je bila prihvatljiva.

Zna se u čemu je stvar. HDZ je Mesiću dao potporu u vrijeme krize oko govora u dvostrukoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu, održanom pred "200 nabrijanih ustaša", a stao je iza predsjednika i kad je Stipe protuustavno poslao Sašu Perkovića na razgovor s Vladimirom Zagorcem. Tada je vladalo ono što mediji danas zovu primirjem, a što bi se jednostavnim rječnikom nazvalo HDZ-ovim naplaćivanjem dugova Mesiću. Mesić je pri tome izgubio velik dio svog kredibiliteta, pa mu je od cjelokupnog predsjedničkog imidža ostala samo kavica s građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipe kao Stipe, očigledno mu veći dio života proveden u vrhu politike nije dovoljan, pa razmišlja i o nastavku političke karijere. U tu se svrhu ispipava teren puštanjem glasina o povratku nakon drugog mandata. Samo, ako to namjerava, mora si malo popraviti imidž HDZ-ovog potrčkala. Vjerojatno je, kao i svi ostali, očekivao da HDZ izgubiti izbore, pa da će mu za vrijeme harmonične kohabitacije s SDP-ovom koalicijom ugled porasti sam od sebe, ali planove mu je pomrsila Milanovićeva suicidalna kampanja koja je na kraju na vlast ponovno dovela Sanadera. Time se ostvarila Mesićeva najgora noćna mora, i nije ju uspio spriječiti čak ni intenzivnim lobiranjem za lijevu vladu.  

Mesićev "napad" na HDZ jeftino je spašavanje ugleda koje bi moglo upaliti

Sada El Presidente mora spašavati ono malo preostalog ugleda, jer će u suprotnom svi zaboraviti onih nekoliko njegovih dobrih poteza i upamtiti ga kao predsjednika koji je kršio ovlasti i šurovao s desnicom. Zato je, nakon odrađenog duga, odlučio krenuti u napad na HDZ, a za bojno polje izabrao je temu na kojoj se demagogija može pumpati do besmisla - bilo da se radi o tome kako nam tvrtke nisu dovoljno konkurentne izvan granica, bilo kako se dužnosnici Vlade kupaju u novcima od benzina.

Ukratko, Mesić je proveo cijelu proteklu godinu držeći stranu HDZ-u u trenucima najgorih primjera korupcije i posvemašnje nesposobnosti, čime je pogodovao zadržavanju te stranke na vlasti. Sad se pokušava nametnuti kao lice koje će spasiti Hrvatsku od loše politike koju je do prije mjesec dana tolerirao. Što je najgore, to bi mu moglo upaliti, budući da se živi u državi čiji su građani navikli na to da u vlasti sudjeluju jednom svake četiri godine. Naravno, moglo bi mu upaliti samo ako mu HDZ to dopusti.

Jovan Dragišić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara