Koalicija u krizi: Sanader ne želi odgovoriti niti na jedno pitanje

Koalicija u krizi: Sanader ne želi odgovoriti niti na jedno pitanje

HITNO sazvane konzultacije Sanadera s koalicijskim partnerima zvonile su na uzbunu, a višesatni razgovori nisu donijeli nikakvih novosti. Čini se kako će se od ZERP-a odustati, odnosno, kako će to Sanader i njegove kolege nazvati, samo će biti drugačiji način primjene ZERP-a, iako ni odgovora na pitanje o drugom modelu ZERP-a nema dok ne prođu konzultacije - dakle do sljedećeg tjedna.

Nema izravnih odgovora, samo "lukava pitanja"

Sanader je nakon višesatnog razgovora s Friščićem izjavio kako konzultacije još uvijek traju te da će se u utorak sastati s predsjednicima parlamentarnih stranaka, a u srijedu popodne, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, bit će rasprava u Saboru. Dodao je i kako će tijekom vikenda razgovarati još s koalicijskim partnerima o ZERP-u.

Na današnjoj je konferenciji Sanader izbjegavao izravan odgovor o tome hoće li Hrvatska odustati od ZERP-a, čak i upitan o stajalištu svoje stranke kako gleda na izbor između ZERP-a i Unije. "Lukavo pitanje", kazao je, i dodao da "u HDZ-u nema sumnje", ali nije htio reći što joj je prioritet od to dvoje. Ponavlja da će se na konzultacijama u koaliciji dogovoriti o eventualnim modelima ZERP-a.

"Vidjet ćemo jesmo li u mogućnosti dobiti i ZERP i EU, ako može to bi bilo sjajno, ako ne onda ćemo morati dogovoriti nešto drugo", rekao je Sanader

Rehnova izjava ultimativna - i ako napravimo sve ostalo, zbog ZERP-a se ne može naprijed

Kada su ga novinari pitali smatra li Rehnovu izjavu ultimativnom, kazao je "Ja sam je tako shvatio."

"Očekuje se da se otklone razlozi zbog kojih Slovenija i Italija tako nastupaju i zbog čega dolazi i do zastoja u pregovorima", pojašnjava Sanader Rehnovu izjavu. Ostali "izazovi Hrvatske u pregovorima", dakle reforma pravosuđa i primjena europskih zakona u Hrvatskoj su, kaže Sanader  "dva paralelna procesa".

"Ako mi to sve napravimo (primjenu EU zakona) i napravimo sav taj napor, to neće biti dovoljno da idemo naprijed", tvrdi Sanader.

Talijani se ne mogu dogovarati do travnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak, najavio je, putuje u Bruxelles gdje će se, nada se Sanader, sastati se i s talijanskim predstavnicima na marginama summita Europske pučke stranke. "No, imam informacije kako oni ne žele o ZERP-u govoriti dok im prođu izbori", dodao je, uz predviđanje da bi do toga moglo doći tek u travnju. Također, vjerojatno neće doći niti do kvadrilateralnog sastanka, na kojemu su trebali biti Slovenci, Talijani, predstavnici EK i Hrvati.

Upitan ima li kakvih odgovora od susjeda po pitanju prijedloga Hrvatske da se izlov ribe u ZERP-u dozvoli uz novčanu naknadu, Sanader kaže da će se ti prijedlozi iznositi kada s njima budu dogovoreni sastanci.

Nema pucanja koalicije

Sanader je odgovarajući na pitanja o razvrgavanju koalicije s HSS-om kazao kako "nema pucanja koalicije, koalicija je čvrsta". Kako je šef HSS-a Josip Friščić izjavio kako smara da Hrvatska ne bi trebala popuštati, a ako treba, da se o ZERP-u organizira i referendum, upitali smo Sanadera kolike su šanse da se taj problem riješi na taj način.

"Neka taj netko tko je to predložio pokrene inicijativu", kazao je Sanader od svom koalicijskom partneru, dodavši da su po njegovom mišljenju birači vrhovna instanca, koja je odlučivanje prepustila predstavnicima u vlasti za koju je glasala. O tome da se na kraju o teškim pitanjima odlučuje referendumom, kaže Sanader, to je "elegantno i komotno ".

"Popuštanje na ZERP-u nije ustupanje teritorija"

Upitan o stavu u javnosti da će se Hrvatska popuštanjem oko ZERP-a zapravo odreći dijela svog teritorija, Sanader je kazao kako mu je drago što su ga pitali za to, jer dolazi do zabune. Naglasio je da je Zaštićeni ekološko ribolovni pojas je izvan teritorijalnog mora države Hrvatske, no na kojeg ona ima pravo prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982.

> HDZ odustao od ZERP-a, Friščić pobjegao kroz stražnja vrata

> Friščić: Hrvatsku se ucjenjuje, od ZERP-a ne odustajemo

A.B./A.H.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara