Komentar Drage Pilsela: Sanaderova bahatost paravan za strah

Komentar Drage Pilsela: Sanaderova bahatost paravan za strah

SVOJIM nekulturnim i nasilnim ponašanjem u Saboru, premijer Ivo Sanader je jučer pokazao koliko zaista cijeni novinarsku profesiju. Shvativši da će mu novinari željeti postaviti neugodna pitanja glede sadržaja novih optužnica podignutih protiv nekadašnjih čelnika HVO-a i marionetske para-državice zvane HR Herceg-Bosne, predsjednik Vlade je odlučio probiti se, ako treba i silom, kroz brojne novinare koji su ga čekali u Parlamentu.

Umjesto da je pristojno rekao kolegicama i kolegama da nema komentara ili da jednostavno ne želi za sada reagirati na optužnice koje su u tom trenutku, formalno, još uvijek bile zapečaćene, Sanader je naredio svojim gorilama da, po potrebi, zgaze novinare.

Oglušujući se na pitanja hoće li komentirati optužnice i bez da progovori riječ, Sanader se jednostavno progurao kroz guste novinarske redove ne gledajući ih uopće. Kao da su hrpa smeća, pri čemu je njegov bijesni tjelohranitelj grubo odgurnuo novinare.

Sanaderov fizikalac je prvo nasrnuo na kamermana Nove TV koji je pak kamerom udario u lice fotoreportera Novoga lista, a udarac u rame je zaradila i izvjestiteljica Večernjeg lista. Tako barem izvještava Jutarnji list.

Mislim da je Sanaderova bahatost, u stvari, paravan za strah. Naime, naš premijer uopće nije nevin u priči koja se valja iza novih optužnica. U njima stoji da je njegov bivši poslodavac, Franjo Tuđman, izdavao direktne zapovjedi tzv. vladi Mate Bobana u Grudama, da je Hrvatska slala regularne jedinice HV-a u BiH koje su se tamo neuspješno predstavljale kao snage HVO-a, i da je sve to bilo u funkciji Tuđmanova plana zaokruživanja teritorija Banovine Hrvatske iz 1939. godine.

Odnosno, tvrdi se da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Mate Boban, zajedno s optuženima, Prlićem, Praljkom, Petkovićem i Stojićem, bili udruženi u zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio pripojenje jednog dijela BiH Hrvatskoj te protjerivanje nehrvatskog stanovništva s područja tzv. Herceg-Bosne. Sanaderovo necivilizirano ponašanje otkriva da nema jasne odgovore kojima će zadovoljiti javnost, da ga peče savjest i da zna kako korača sasvim nesigurnim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to zato jer je, kao što proizlazi iz njegove biografije, jasno podržavao Tuđmanove poteze. Sanader je bio član Vlade koja je podržavala etničko čišćenje Bošnjaka, koja je provela agresiju na BiH i koja je željela, zajedno s Miloševićevim barbarima, zbrisati BiH sa lica zemlje. Tvrdim da je i Sanader odgovoran za dio optužnica jer je bio član hrvatske Vlade kao ministar, od 1992. do 1993.

Njegova odgovornost leži i u tome što je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, i to dva puta, od 1993. do 1995. (kada je hrvatska diplomacija cijelome svijetu lagala o naravi angažmana HV-a u BiH i o stvarnim ciljevima velikohrvatske politike prema susjednoj zemlji) i od 1996. do 2000. (kada se i dalje pokušavalo zataškati grozne posljedice zločinačke politike Franje Tuđmana prema BiH).

A bio je i predstojnik Ureda Predsjednika RH te glavni tajnik zloglasnog Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS). Tu je funkciju obnašao od 1995. do 1996.

Napisao sam već da poseban problem predstavlja skandalozna saborska Deklaracija o Domovinskom ratu s obzirom da u njenoj točci 2. stoji laž koja glasi da Republika Hrvatska nije vodila agresivni i osvajački rat prema bilo kome nego je samo i uvijek branila svoj teritorij od agresije unutar međunarodno priznatih granica.

Sanader se sada mora suočiti i s neminovnim utvrđivanjem vlastite odgovornosti u projektu rastakanja BiH. Sada nas gura i vrijeđa. Možda i opet nam kopa po utrobi kako je činio s HDZ-om u Tuđmanovo doba. To mu neće pomoći. Jučer se vidjelo da je kukavica, prostak i da ga hvata panika. Takvi se kad-tad uguše u vlastitom izmetu.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara