Kosor: Harač neće pasti na sudu jer sam se konzultirala s pravnim stručnjacima

Tekst: M.M.
Foto: Mario Pušić (Cropix)

"ZAKON o posebnom porezu neće pasti na Ustavnom sudu jer smo se prije donošenja zakona konzultirali s pravnim stručnjacima", naglasila je danas premijerka Jadranka Kosor gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" a govoreći o kriznom nametu od dva i četiri posto za kojeg se u narodu uvriježila riječ "Harač".

Konzultacije i za samostalne djelatnosti?

Naime, Kosor je mogućnost da sporni namet padne na Ustavnom sudu ocijenila gotovo pa nemogućom, no ipak je ostalo vijesti u zraku gdje su bili pravni stručnjaci kada se zakon morao nadopunjati radi 100-tinjak tisuća najbogatijih Hrvata koji zarađuju od samostalne djelatnosti.

"Nekom je u interesu da uzdrma ne samo Vladu nego i HDZ kao i to da ja odem. No mogu reći da se taj netko namjerio na sasvim krivu osobu", naglasila je danas Kosor govoreći o nedavnim medijskim napisima o njezinoj ostavci. Kosor je danas također ponovila kako još uvijek ne zna tko je tu informaciju proturio u medije.

Nema odmora dok traje...

"U borbi protiv korupcije nema odmora i nitko se ne smije umoriti", rekla je Kosor najavljujući između ostalog kako će za dva dana na sjednici Ekonomskog vijeća početi razgovore o proračunu za sljedeću godinu.

"To će biti proračun u kojem će biti smanjeni izdaci bez kojih možemo živjeti. Inzistirat ću na racionalnom i štedljivom ponašanju proračunskih korisnika", rekla je Kosor dodajući kako sve to čine da bi preživjeli 2010. godinu. Također danas je otkrila kako postoji mogućnost ukidanja nekih parafiskalnih nameta, a sasvim je izgledno kako će se krenuti i u reformu državne uprave. No, o detaljima te reforme danas nije bilo previše govora.

Sami ili arbitraža

Na oblaku euforije sporazuma sa Slovenijom koji bi trebao dovesti od ukidanje blokade Hrvatske u pretpristupnim pregovorima Kosor je naglasila da je stvorila okružje međusobnog poštovanja dok se detalji dogovora nalaze i u pismu koje je poslala švedskom predsjedništvu.

"Granica Hrvatske i Slovenije dogovorit ćemo sami ili na arbitražnom sudu", rekla je Kosor naglasivši kako do kraja ove godine očekuje otvaranje sva 33 poglavlja i zatvaranje najmanje njih 20.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara