Kreću nove muke po Bajsu

Kreću nove muke po Bajsu

Tekst: J.D.
Foto: Aleksandar Dimitrijević (Cropix)


UZ JEDNAKO tmurnu gospodarsku sliku kao i prošle godine, hrvatska se Vlada ponovno okrenula adutu turizma, a ministar Damir Bajs otišao je u Njemačku, gdje će zajedno s direktorom Hrvatske turističke zajednice Nikom Bulićem i brojnim turističkim subjektima predstaviti našu zemlju najperspektivnijim stranim turistima - Nijemcima.

Istodobno, hrvatski hoteli i druge turističke destinacije dobili su devet nominacija za World Travel Awards, nagradu koju se smatra "turističkim Oscarom".

"Prestižne" nominacije

Nagrada, koja ima tradiciju od 15 godina, nagrađuje vrhunska dostignuća u industriji, a nominirani su splitski hotel Le Meridien Lav, hvarski hotel Adriana, Dubrovnik Palace i korčulanski hotel Lešić Dimitri Palace. Dubrovnik je nominiran kao najbolja europska turistička destinacija. Bajs u međuvremenu, uz svesrdnu pomoć državnih medija, kreće u kampanju koja opasno počinje podsjećati na prošlogodišnji fijasko, pa najavljuje kako Nijemci imaju dvostruko veći interes za dolazak u Hrvatsku.

Jad i bijeda prošle turističke sezone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošla je turistička sezona praktički cijelu godinu bila izvorom ozbiljnih kontroverzi. Na rubu najveće krize koja je pogodila svijet od Velike depresije, Vlada je shvatila da se proračun neće kao svake godine moći puniti prihodima turističke sezone, što je zaprijetilo rušenjem labilnih temelja hrvatske financijske kuće od karata.

Bajs je krenuo u agresivnu promociju hrvatskog turizma, što je zapravo pokazalo kako posao njegova ministarstva bez ikakvih problema može obavljati i bilo koja turistička zajednica, a potezi su znali biti zaista smiješni, kao kad je u susjednoj Srbiji Hrvatsku reklamirao sloganom "Tako lepa, a tako blizu".

Jad i bijeda ove turističke sezone

No, zaista tragični su bili stalni pokušaji manipulacije statistikama. Iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, Bajs je, uz pomoć HTZ-a, pokušavao sve uvjeriti u bajke o tome kako se bilježi više noćenja, skoro pa jednako dolazaka, iako je apsolutno svima bilo jasno da se turistička sezona ne mjeri dolascima i noćenjima, nego prihodima.

U siječnju je onda došao hladan tuš, kad su podaci o trećem kvartalu 2009. pokazali da su prihodi od turističke sezone za milijardu eura manji nego 2008. godine, što je bilo sasvim logično i jasno svima osim Bajsu. Ova godina prijeti biti još gora jer, iako zapadne zemlje statistički izlaze iz krize, nezaposlenost je svugdje na rekordno visokoj razini, a ne očekuju se gotovo nikakvi pomaci do kraja godine. O domaćim turistima ne trebamo previše pričati, jer uz način na koji hrvatska Vlada upravlja krizom, bit će dobro ako itko bude uspio namaknuti nešto novca za godišnji odmor.

No, Hrvatska je nominirana, i to devet puta!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara