Lijepa priča nedjeljom: Mlada poduzetnica napravila originalni hrvatski suvenir

Lijepa priča nedjeljom: Mlada poduzetnica napravila originalni hrvatski suvenir

Foto: Ulica snova

MAGDALENA Bešker, mlada poduzetnica i dizajnerica iz Svete Nedelje osmislila je originalni hrvatski suvenir My passport etui - personalizirani omot za putne dokumente koji se izrađuje u nekoliko desetaka boja.

Osim omota za putovnice, njena tvrtka izrađuje cijeli niz proizvoda kao što su personalizirani planeri, rokovnici, bilježnice i slično.

Magdalena kaže da je oduvijek znala da će se baviti privatnim poslom. Voli slobodu i želi si sama organizirati vrijeme, a to je najlakše ostvariti ako imate vlastiti posao.

"Oduvijek sam znala da ću plivati poduzetničkim vodama. Za mene je to bio jedini ispravan put. Volim slobodu, volim si sama organizirati vrijeme, nabijati tempo i postepeno realizirati sve ono što sam zamislila. To možete ostvariti samo ako radite 'za sebe'", kaže Magdalena.

Njen prvi proizvod bio je personalizirani planer namijenjen ženama. Njega je osmislila prije pet godina, kada je primijetila da na hrvatskom tržištu ne postoji takav proizvod.

"Ideja za Moj planer je došla iz potrebe. Tada, prije pet godina, organizirala sam evente diljem Lijepe naše za jednu hrvatsku pivovaru. Najbitnija stavka u tom poslu, nakon ljudi, bila je organizacija. Za dobru organizaciju vam treba i dobar planer u koji ćete moći zapisati sve. Kako ga nisam našla na našem tržištu odlučila sam ga sama osmisliti. Taj potez se ispostavio mudrim jer je veliki dio žena dijelilo moje mišljenje. Na hrvatskom tržištu ne postoji idealan planer za ženu.

Pazila sam na sve – od formata koji je 15×11 cm jer stane u svaku žensku torbicu, zaobljenih rubova da ne uništava ništa unutar torbice, da ima sve potrebne rubrike, da postoji u puno boja i šlag na kraju – može se personalizirati po želji. Žene su ga počele kupovati za sebe i nesebično poklanjati prijateljicama.  Moj planer je moj prvi proizvod koji će ove godine u prosincu navršiti pet godina", kaže Magdalena.


Nakon planera, kreirala je cijeli niz proizvoda, koji se izrađuju u Hrvatskoj, od recikliranog papira, a korice se ručno režu, lijepe i šivaju. U Hrvatskoj se prodaju putem društvenih mreža i internetske stranice, a započelo je širenje i na inozemna tržišta, pa se putem distributera prodaju u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Proizvodi su ručno rađeni u Hrvatskoj

"Ubrzo nakon planera na tržište sam plasirala Moju bilježnicu. Ona je B5 formata i namijenjena je srednjoškolcima i studentima.

Nakon bilježnice osmislila sam Moj rokovnik koji je A5 formata i namijenjen je i ženama i muškarcima. On je poslovnija verzija planera. Prevela sam ga i na engleski jezik. Naziv mu je My business planner.

Posebno sam ponosna na my passport etui i my travel diary jer takvo što ne postoji nigdje u svijetu. Dodatni razlog zašto sam ponosna jer je proglašen originalnim hrvatskim suvenirom. On je isto tako nastao iz moje potrebe. Često putujem i putovnica mi je u stalnoj upotrebi. I nažalost izgleda kao salata. Kako bi ju zaštitila unutar torbe trebala sam osmisliti nešto praktično ali i lijepo. Na tom proizvodu sam poprilično dugo radila. Stalno sam ga usavršavala i dorađivala. I isplatilo se.

My passport etui isto tako postoji u pedesetak boja. Ručno je rezan i šivan. A my travel diary je knjižica koja dolazi uz etui i u koju bilježite sve vezano za putovanja. Prije odlaska na put – što morate napraviti i što nipošto ne smijete zaboraviti, te na samom putovanju – zapisujete mjesta koja ste obišli (klubove, restorane, plaže, tržnice, muzeje...). My travel diary vam na kraju ostane jedna lijepa uspomena u koju ste sve zapisali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi proizvodi su napravljeni u Hrvatskoj. Od recikliranog papira. Korice se ručno režu, lijepe i šivaju. U svaki od proizvoda uloženo je puno ljubavi i truda.

Kupiti se mogu na Facebook stranici Moj Planer, na Instagram profilu MOJ PLANER, na mailu info@ulicasnova.hr i na našem web shopu www.ulicasnova.hr, a u BiH, Srbiji i Crnoj Gori preko distributera", kaže Magdalena.

"Nije teško prodati kvalitetan proizvod. Ako ga imate, samo naprijed!"

Prodajom je vrlo zadovoljna, a planira širenje i na zapadna tržišta Austriju, Njemačku, Švicarsku i Italiju, ali i na ogromno rusko tržište. Kao i sve koji vode posao u Hrvatskoj, muči je troma birokracija, ali vjeruje da će se i to s vremenom promijeniti.

"Moram vam priznati da sam vrlo zadovoljna. Ja sam tvrtku osnovala i poslovanje pokrenula u vrijeme velike krize. Jasno da sam cijenu proizvoda morala prilagoditi da budu dostupni većini. No Hrvatska je maleno tržište stoga sam ja poslovanje proširila. Proizvodi su dostupni u BiH, Srbiji, Crnoj Gori a uskoro i u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji a posebno se veselim Rusiji. Ulica snova polako ali sigurno korača prema svijetu.

Nosim teret kao i svi poduzetnici u našoj zemlji. Na probleme gledam kao na izazove koje trebam savladati. Papirologiju i birokraciju ne volim no moram se time baviti. Kod nas je to nažalost sve vrlo sporo i tromo. Puno puta se iznerviram. Ako vam trebaju neki papiri jednostavno se morate naoružati živcima i strpljenjem jer drugačije ne ide. No vjerujem da će se u skoroj budućnosti i to promijeniti.

U samim počecima poslovanja u prodaji mi je najviše pomogla usmena predaja. Zadovoljan i sretan kupac vam vrijedi više od stotina oglasa. Društvene mreže su isto tako uvelike pomogle. Divan je osjećaj kada se ljudi hvale vašim proizvodom. Zapamtite, nije teško prodati kvalitetan, originalan i cjenovno prihvatljiv proizvod. Ako znate da imate takav proizvod, samo naprijed!", poručuje Magdalena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara