M. Bandić i T. Holjevac potpisali sporazum o suradnji

MILAN BANDIĆ bit će zagrebački gradonačelnik, a Tatjana Holjevac predsjednica zagrebačke Gradske skupštine, na temelju večeras potpisanog Sporazuma o zajedničkoj postizbornoj suradnji od 2005. do 2009. godine.

Tim Sporazumom koalicijska lista SDP-HSS-HSU i Nezavisna lista Tatjane Holjevac osigurale su u idućem četverogodišnjem mandatu sigurnu većinu zastupnika, 29, od ukupno 51-og, koliko ih ima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Od četiri potpredsjednika Gradske skupštine dva se biraju iz redova vladajućih, pa bi to trebali biti Dragutin Štiglić (HSU) i Berislav Radić (HSS), dok će oporba svoja dva kandidata predložiti sutra na konstituirajućoj sjednici Gradske skuptšine, kada će svi gradski čelnici biti službeno potvrđeni.

Oboje zamjenika gradonačelnika trebali bi biti iz SDP-a: Ivo Jelušić za gospodarstvo i Ljiljana Kuhta-Jeličić za društvene djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premda smo tijekom pregovora tražili dva mjesta u Gradskom poglavarstvu, na kraju smo se ipak suglasili da u izvršnoj vlasti nemamo nikoga", rekla je Tatjana Holjevac.

Izrazila je i zadovoljstvo postignutim, ocjenivši da će njena Nezavisna lista u Gradskoj skupštini sada imati veći utjecaj nego da sa četiri gradska zastupnika bude u oporbi.

Bandić i Holjevac suglasili su se da je večerašnji sporazum potpisan na temelju sličnih programa, te su istaknuli da će im reorganizacija gradske uprave biti zajednički cilj.

Tatjana Holjevac dodala je da će pomoći u reorganizaciji gradske uprave, gdje će se, kako najavljuju, pročelnici, direktori trgovačkih društava i ostali birati na javnim natječajima, te je pozvala stručnjake da se na njih jave.

Bandić je najavio da će novi ustroj zagrebačkoga Gradskoga poglavarstva predložiti na idućoj Skupštinskoj sjednici 28. lipnja. Napomenuo je i da se planira reorganizacija komunalnoga sustava grada, te uspostava institucionalnoga oblika nadzora potrošnje novca iz gradskog budžeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara