Malčić: Bandićev poziv direktorima gradskih tvrtki je nedopustiv

PUČKI pravobranitelj Jurica Malčić ocijenio je da je poziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića direktorima gradskih tvrtki da stave mandat na raspolaganje nedopustiv pritisak na njih, a da je odluka o davanju ovlasti Bandiću da sam čini skupštinu gradskih trgovačkih društava moralno i pravno upitna.

Odlukom zagrebačke Gradske skupštine da skupštinu trgovačkih društava čini samo gradonačelnik i njegovim javnim pozivom direktorima da stave mandat na raspolaganje ozbiljno su ugrožena prava građana na lokalnu samoupravu, ocijenio je Malčić u pismu koje je danas uputio Bandiću. On od Bandića, stoga, traži izvješće o pravno i stvarno utemeljenim razlozima njegova javnog poziva direktorima te promjeni sastava skupština trgovačkih društava.

Podsjetivši kako je njegova ustavna obveza da štiti ustavna i zakonska prava građana pred tijelima lokalne i područne samouprave, pučki pravobranitelj ističe da, koliko je njemu poznato, stavljanje direktorskih mandata na raspolaganje nije predviđen zakonom ni aktima Grada, pa ni samih trgovačkih društava. Smatra da to može biti prihvatljivo tek kao dobrovoljni čin direktora.

"Ali traženje da se mandat stavi na raspolaganje od strane gradonačelnika, koji je ujedno i skupština trgovačkog društva, nedopustiv je pritisak na direktore i može se tumačiti kao namjeru da se dio njih razriješi dužnosti i bez potrebnog javnog i obrazloženog postupka i utemeljenog razloga", kaže Malčić. Po njegovom mišljenju, takvim se postupkom direktore izjednačava s političkim pozicijama odgovornim i podložnim svakoj promjeni vlasti.

Malčić nadalje smatra kako valja preispitati "krajnje upitnu" odluku o davanju ovlasti Bandiću da sam čini skupštinu gradskih trgovačkih društava.

Pučki pravobranitelj tvrdi da se grad, kao vlasnik trgovačkih društava, kod upravljanja i nadzora nad tim društvima ne može rukovoditi samo propisima o vlasništvu i trgovačkim društvima nego i načelima i odredbama propisa o lokalnoj samoupravi te zahtjevima demokratskog pluralizma iskazanog rezultatima izbora. Stoga je, smatra Malčić, moralno i pravno upitno odricanje od obveze i prava na nadzor nad trgovačkim društvima onih koje su izabrali i na to obvezali građani. U takvim je okolnostima, kaže Malčić, moguće da se novac građana troši mimo propisanog postupka i javnih odluka kolektivnih tijela predviđenih statutom Grada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara