Malobrojni znaju: Danas se slavi Dan državnosti

VEĆ osam  godina Dan državnosti se slavi 25 lipnja, a ne 30. svibnja kako je to bilo sve do 2000. od kada se taj dan obilježava kao Dan Sabora jer je tada bilo utemeljenje prvog demokratski izabranog Sabora. No, do danas se Hrvati nisu navikli da je danas Dan državnosti i na kvizu bi debela većina građana odgovorila kako se to slavi 30. svibnja. U međuvremenu je došlo do prave poplave različitih praznika, pa je među građanima došlo do opće zbunjenosti i više se nitko ne zamara koji je u biti praznik. Hrvatima je ionako bitno samo da mogu spojiti slobodne dane, pa su tako već ove subote vladale ogromne kolone prema Jadranu. A i kakav je to Dan državnosti kada nema predsjednika države koji će odjenuti bijelu vojnu uniformu i igrati ulogu Vrhovnika pred vojskom koja stupa jedinstvenim korakom pred razdraganom masom na Jarunu?

No, ne brinite, ipak današnji dan neće proći bez postrojavanja naše vojske. Na Trgu Bana Jelačića od 11 sati traje svečano postrojavanje Oružanih snaga. Nakon toga će prigodne govore održati predsjednici Republike, Sabora i Vlade - Mesić, Bebić i Sanader. Vlada je prije dolaska na Trg održala prigodnu svečanu sjednicu. Svečanost Dana državnosti na Trgu bana Jelačića u Zagrebu završit će kulturno-umjetničkim programom. Sve do 16 sati zato Trgom bana Jelačića neće voziti tramvaji. Nakon Zagreba, državni vrh uputit će se u Vukovar. U crkvi sv. Marka zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu za žrtve Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da neinformiranima objasnimo što se dogodilo 25. lipnja. Prije 17 godina, 25. lipnja 1991., Hrvatski sabor je donio odluku o samostalnosti Hrvatske. Prije toga je na referendumu 19.svibnja 1991. 94 posto hrvatskih građana izglasalo samostalnost. Nakon što su pregovori s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o mirnom razlazu završile neuspjehom, Sabor je 25. lipnja, na današnji dan, donio odluku o pokretanju odcjepljenja., a paralelno s tim je pokrenut i postupak za međunarodno priznanje.

D.M.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara