Margetić: Neka se srame svi oni novinari koji su nazdravljali šumskom patuljku s Pantovčaka

U PROSTORIJAMA Hrvatskog Bloka, odnosno pokreta Jedino Hrvatska, danas je haški optuženik Domagoj Margetić održao press konferenciju povodom sudske presude koja je jutros trebala biti protiv njega donesena, ali je iz Haaga u zadnjem trenutku stigla obavijest da se izricanje presude odgađa do daljnjeg.

Konferenciji za novinare su, osim Margetića, prisustvovali i akademik Josip Pečarić, te u ime pokreta Jedino Hrvatska, Benjamin Tolić.

Prvi se javnosti obratio Pečarić: "Kao što znate danas je trebala biti iznesena presuda u suđenju Domagoju Margetiću, ali mi smo prije desetak minuta telefonom kontaktirali urede haškog suda da bi nas oni izvjestili kako je izricanje presude odgođeno do daljnjeg. Kao što siguran sam dobro znate, gospodin Margetić se tereti za ometanje osnovne sudske funkicije haškog suda jer je objavio istinite materijale sa suđenja hrvatskim generalima, među kojima i imena svjedoka. To dovoljno govori o vrijednosti ovog suda. Podrazumjeva se da se oni moraju sami pobrinuti za sigurnost svojih materijala i zaštititi se od curenja povjerljivih informacija. No, jednom kad taj materijal dospije u ruke novinara, njegova je dužnost da to objavi. Ovo što se u Haagu sudi novinarima jasno pokazuje svu nesposobnost tog suda. Jasno je da sud koji jednom novinaru prijeti zatvorskom kaznom ne treba priznavati."

Nakon Pečarića mikrofon je preuzeo predstavnik pokreta Jedino Hrvatska, Benjamin Tolić. "Jasno je o čemu je ovdje zapravo riječ, priječi se širenje istine o stvarima koje su relevantne za hrvatsko društvo. Apsurdno je da je Margetić optužen jer je iznio istinite podatke sa suđenja. Carla del Ponte je za njega zatražila zatvor od šest mjeseci i 50 000 eura globe. Jedino Hrvatska ne može se pomiriti s ovim neoliberalnim odnosom prema istini; mi ne bi zatvarali ni novinare koji lažu, a kamoli one koji pišu istinu. Ukoliko haški sud presudi da Margetić mora platiti globu Jedino Hrvatska će pokrenuti akciju "Moj euro za istinu" u svim gradovima diljem Hrvatske i tako skupiti novac potreban da se ova neosnovana kazna isplati."

Nakon toga malobrojnim okupljenim članovima hrvatskih medija se obratila i zvijezda večeri osobno, Domagoj Margetić. Margetić u svom nastupu nije skrivao ogorčenost prema hrvatskom političkom vrhu, kao ni prema pripadnicima sedme sile u Hrvata.

"Kolege, ja vam se danas obraćam kao slobodni novinar, još uvijek slobodan. Sramotno je što u Hrvatskoj sva bijeda novinarske struke ovih dana dolazi do izražaja, što se odražava i na broj prisutnih ovdje danas. Meni sude jer sam objavio istinu, Carla del Ponte traži šest mjeseci zatvora i 50 000 eura globe. Ja sam uvjeren da bi, da se radi o nekom drugom novinaru, to danas bila udarna vijest. No, u Hrvatskoj i dan danas postoje podobni i nepodobni novinari", kaže Margetić i nastavlja:

"Neka se srame svi oni koji su nazdravljali lekcijama koje im je o slobodi medija držao jedan smješni patuljak na Pantovčaku; sram ih bilo svih koji su slušali lekcije tog šumskog patuljka dok jedan novinar čeka presudu jer je govorio istinu. U hrvatskim medijima danas nema više istine. Novinarstvo je postala prostitucija koja se bavi većim ili manjim lažima. Hrvatsko je novinarstvo danas delegiralo samog sebe. Nijedan novinar koji je danas nazdravljao lekcijama izdajnika s Pantovčaka nema pravo ikad više postavljati pitanja o slobodi medija. Je li to novinarstvo? Je li to poziv istine? Sudite Margetiću na šest godina zatvora i pet milijuna eura globe ako objavi laž. Kolege novinari, ja vas molim, ne pristajmo na kulturu laži. Sve što je potrebno je malo novinarske hrabrosti, malo građanske hrabrosti i malo profesionalne časti. Sjetimo se istine, bar tu i tamo."

Margetić ima svoje mišljenje o optužnici protiv njega, te o načinu na koji je do nje došlo.

"Optužnicu protiv mene je pisao glavni pomoćnik Carle del Ponte, Ivo Sanader. Ovo nije optužnica Haaga nego političkog Zagreba. Ja sam Carli del Ponte nebitan i ona sigurno ne bi izlagala svoju reputaciju dižući optužnicu protiv novinara da time nije vraćala uslugu svojim poslušnicima na Markovu trgu i na Pantovčaku. Meni sude Mesić, Sanadre i pokvarena politička elita koja vodi ovu državu", smatra Margetić.

Margetić je od jutros ponovno započeo štrajk glađu u znak protesta prema optužnici protiv njega.

"Ja sam jutros ponovno započeo štrajk glađu. S obzirom da je moje zdravlje još narušeno od prvog štrajka, liječnici kažu da u njemu sad mogu ustrajati najviše 15 dana bez ozbiljnijih posljedica. No, ja nemam namjeru prekinuti štrajk glađu, idem do kraja i svi oni koji su danas ovdje to znaju jer me poznaju. Sva odgovornost za ono što će se dogoditi ide dobrim dijelom i na hrvatske novinare. Ti, koji misle da su novinari, su šutjeli dok sam ja umirao u zatvorskoj bolnici, samo se jedan hrvatski novinar o tome udostojio pisati. Zato odgovornost za sve moguće posljedice, među kojima i moju smrt ide i na moje bivše kolege. Bivše, zato što ja mislim da u Hrvatskoj više nema novinara. To što je ostalo je neki hibrid medijskog kurvarluka, ali novinarstvo nije. A Mesiću i Sanaderu, s obzirom da su oni tako velike šaljivdžije, poručujem da im na idućoj predizbornoj kampanji logotip budu lijes i grobarska lopata, a umjesto šake zemlje u moja grob neka bace lisice kojima me već godinama proganjaju."

Nakon toga riječ je još jednom uzeo Benjamin Tolić koji je izrazio stav pokreta Jedino Hrvatska u vezi Margetićeva štrajka glađu, pri tom se ne mogavši suzdržati od pretjerane doze jeftine patetike, prezentirane u najboljoj maniri meksičkih sapunica.

"Mislim da je ovo krivi put. Pokret Jedino Hrvatska ne podržava štrajk glađu jer on ne riješava ništa i sve što će se njime postići jest da ćemo izgubiti jednog borca za istinu. Mi znamo da se na ovom svijetu puno više laže nego što se govori istinu, i to se neće promijeniti ako ti Domagoje, umreš. Ovim štrajkom ti samo oslabljuješ sebe, a nama si potreban živ, zdrav i oran da nastaviš svoju borbu za istinu", rekao je Tolić.

Ni Josip Pečarić nije mogao izdržati da ne izrazi svoju teoriju o razlozima odgađanja haške presude.

"Haški je sud odgodio presudu na neodređeno vrijeme nakon što je Domagoj najavio da danas započinje štrajk glađu. Dakle jedini je logičan zaključak da oni žele njegovu smrti i da im to najbolje odgovara", konspirativno je zaključio Pečarić.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara