Markov: Sanader bi mogao zakonski odgovarati pokaže li se da su njegove tvrdnje neutemeljene

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov (HSS) pozvao je danas predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera da dokumentira tvrdnje o prisluškivanju oporbenih političara i novinara, po nalogu aktualne vlasti odnosno SDP-a i HSS-a.

"Sanaderove izjave su me jako neugodno iznenadile i bilo bi dobro da ih dokumentira i da kaže na temelju kojih ih indicija daje, pogotovu u predizborno vrijeme", kazao je Markov.

Sanader je danas ustvrdio da nad radom tajnih službi ne postoji civilni nadzor i pozvao nadležne da provjere njegove tvrdnje da aktualna vlast prisluškuje njega, novinare, medijske kuće pa i neke članove vladajuće koalicije.

Markov navodi da će se, koliko vladajući cijene civilni nadzor obavještajnog sektora pokazati slijedećih dana kad bi u Sabor iz Vlade trebao stići prijedlog imenovanja 11 članova Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi.

Zakon koji regulira područje sigurnosnih službi donijet je prije dvije godine. Do danas nije osnovano Vijeće za civilni nadzor tih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Markov navodi da je Sabor prije dva mjeseca obvezao Vladu da predloži osnivanje tog Vijeća te da očekuje da će vladin prijedlog u saborskoj proceduri biti već idući tjedan.

To bi vijeće, uz ostale zadaće trebalo preuzeti i ulogu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u izborno vrijeme, odnosno do konstituiranja novog saborskog saziva.

Markov je naglasio da je obavještajna zajednica posebno osjetljiv sektor, koji se ne bi smio koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

"Ne dokaže li Sanader svoje tvrdnje, značit će to da se radi o politikantstvu", kazao je i potvrdno odgovorio da bi Sanader, pokaže li se da su njegove izjave neutemeljene, zakonski mogao odgovarati.

Ako ima čvrste naznake da ga se prisluškuje, o tome je trebao izvijestiti Odbor, rekao je.

Na pitanje hoće li Odbor razgovarati o Sanaderovim tvrdnjama, naveo je da će se sastati ovaj tjedan, da osobno raspravu neće predložiti, ali da će je uvrstiti na dnevni red zatraže li to članovi Odbora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara