Matulović Dropulić prosvjednicima za Varšavsku: Na krivoj ste adresi

Matulović Dropulić prosvjednicima za Varšavsku: Na krivoj ste adresi

Tekst: J. Šimac
Foto: Davor Pongračić / Cropix

ŠEST stotina građana sudjelovalo je danas u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva vezanih uz Detaljni plan uređenja bloka na Cvjetnom trgu.

Urša Raukar, Vili Matula, Zvonimir Maković, Benjamin Perasović, Damir Karakaš i Hrvoje Jurić samo su neka od poznatih lica među onima koji su više sati čekali u redu pred zgradom Ministarstva kako bi predali svoju prijavu. Naime, građani iz Živog zida za Varšavsku danas su zahtijevali od nadležnog ministarstva da po prijavi Prava na grad, Zelene akcije te okupljenih građana ukine sporni Detaljni plan uređenja i time do daljnjega zaustavi projekt Hoto grupe i radove u Varšavskoj.

Kako su naveli, od Ministarstva očekuju i da zbog niza nepravilnosti pozitivno riješi žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno-prometne površine koje je Grad Zagreb 21. siječnja protupropisno izdao izvođaču radova u Varšavskoj. Veći dio građana osobno je uručio prijave, a jedan dio će ih predati poštom.

Karakaš: Tu sam zato što mislim da podržavam pravu stvar

Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad je okupljenim novinarima rekao da "u gradu vladaju ostaci koruptivne klijentelističke sprege oligarhijske političko-ekonomske moći na čelu s Milanom Bandićem", te dodao da Horvatinčićev projekt ima "niz nezakonitosti u realizaciji". Celakoski je naglasio da prosvjednici od premijerke Jadranke Kosor očekuju da stane na kraj tome stanju u gradu. "Očekujemo od Vlade da osigura zakonitost pristupanja inspekcijskog nadzora u ovome projektu", rekao je Celakoski okupljenima.

"Tu sam zato što mislim da podržavam pravu stvar", kazao nam je književnik Damir Karakaš komentirajući apsurd gradnje podzemne garaže u središtu grada dok se u svim velikim europskim gradovima centar rasterećuje od prometa. S njim se složio i teoretičar Srećko Horvat, strpljivo čekajući u redu koji se protezao od Ministarstva pa gotovo do Ilice, kako bi predao svoju prijavu.

"Akcija ide u dobrom smjeru. Ako radovi i ne budu zaustavljeni, akcija će svejedno ići dalje", ocijenio je Horvat. Aktivist i teoretičar Dražen Šimleša na tu je temu komentirao da su aktivisti, i ako "izgube" Varšavsku, svejedno uputili snažnu poruku investitorima i graditeljima koji se upuštaju u takve sporne projekte, kako će im u najmanju ruku produžiti i usporiti vrijeme izvođenja radova. "Ako radovi ne budu zaustavljeni, priznat ćemo da smo izgubili, no znat ćemo da smo se borili do kraja", zaključio je Šimleša i dodao ipak kako dugo nije bilo ovako snažne kampanje.

Sprega politike i kapitala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti su tijekom akcije podsjetili da je prošlo dvije godine otkada je Ministarstvo zaprimilo njihovu prijavu te da, iako ih zakon na to obvezuje, na nju još nisu odgovorili. "Ministarstvo graditeljstva na čelu s ministricom Dropulić je više godina u Gradu Zagrebu servisiralo dogovor Sanader-Bandić i dopuštalo ilegalnosti poput onih navedenih u prijavi Prava na grad i Zelene akcije prije dvije godine. Zanimljiva je i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva tek iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj, dok je u međuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropulić ima poveći broj dionica, ušao u projekt Hoto grupe kao projektant građevinske jame", priopćili su iz udruge Pravo na grad.

Dodaju i kako nije slučajno što je gradonačelnik Bandić na dan posljednjeg prosvjeda u Varšavskoj izjavio kako potpuno podržava "Cvjetni prolaz", kao i "Ban centar". "'Cvjetni prolaz' Hoto grupe i 'Ban centar' IGH su interesno povezani projekti. Da bi realizirali oba projekta, predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG-a (koji potvrđuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju. Očito je da realizacija projekta 'Ban centar' svojim tempom prati realizaciju projekta 'Cvjetni'", objasnili su iz udruge. Podsjećaju i kako je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za blok Hoto grupe i još 15 donjogradskih blokova bez zakonom propisane javne rasprave jedan dan prije sjednice Skupštine. Time je, navode, u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar.

Marina Matulović Dropulić: Prosvjednici su došli na krivu adresu

Ministarstvo Marine Matulović Dropulić, ispred kojeg se održala akcija Živi zid za Varšavsku, na navode aktivista odgovorilo je tvrdnjom da su "došli prosvjedovati na krivu adresu". Matulović Dropulić je priopćenjem koje je poslano novinskim redakcijama poručila da "prosvjednici ne poznaju nadležnosti u odlučivanju u prostornom planiranju".

Naime, iz Ministarstva tvrde kako oni samo donose zakone kojima se prostorno planiranje načelno uređuje, dok konkretne odluke spadaju u nadležnost županija, općina i gradova. "Mi smo nekoliko puta poništavali lokacijske dozvole vezane uz projekt Cvjetni prolaz", tvrdi Matulović Dropulić i ističe kako je Horvatinčićev projekt zeleno svijetlo od Ministarstva dobio tek nakon što su ispravljene sve uočene nepravilnosti.

"Mi ćemo u okviru svoje nadležnosti riješiti svaku žalbu i prigovor vezan uz navedeni, kao i bilo koji drugi projekt, kao što smo i do sada činili, ali ne želimo niti možemo umjesto najviših izabranih izvršnih i predstavničkih tijela Grada Zagreba donositi odluke o tome koji će se razvojni i drugi projekti ostvarivati u gradu Zagrebu ili u tome arbitrirati", poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara