Meksička vlada izgubila rat protiv narkokartela?

Meksička vlada izgubila rat protiv narkokartela?

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SAD JE od meksičke vlade zatražio da dokaže da nije potpuno izgubila nadzor nad ratom protiv narkokartela koji divlja po zemlji. Pritisci na meksičku vladu su se povećali nakon nedavnog ubojstva trojice američkih državljana u gradu Ciudad Juarezu.

U taj američki grad su otputovali agenti američkoga saveznog ureda FBI-a koji će raditi na istrazi ubojstva američke državljanke i djelatnice konzulata Lesley Enriquez i njezina supruga Arthura Redelfa, te ubojstva Jorgea Alberta Sarcide, supruga još jedne zaposlenice američkoga konzulata u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enriquez je ustrijeljena dok se približavala meksičko-američkoj granici. Njezin sedmomjesečni sin koji je također bio u automobilu je ostao neozlijeđen. U drugome napadu su napadači ubili Sarcidu te ranili njegovo dvoje djece. Američki State Department je događaje u Meksiku nazvao tragedijom, a iz Bijele kuće su poručili da je Barack Obama "ogorčen ubojstvima američkih državljana u Meksiku". FBI-evi istražitelji sumnjaju da se radi o planiranoj likvidaciji troje američkih državljana.

Meksički istražitelji su za napade optužili bande povezane s narkokartelom. U najnasilnijem meksičkom gradu, koji je u blizini teksaškoga mjesta El Paso, divlja pravi rat među dvama kartelima koji pokušavaju svoje djelovanje raširiti i na područje susjednoga kartela Sinaloa. U sukobima vezanim uz narkomafiju je u prošloj godini samo u gradu Ciudad Juarezu poginulo 2.600 ljudi, a u čitavome Meksiku je u protekle dvije godine u obračunima vezanim uz drogu poginulo 15.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara