Merkel predlaže da se članica koja ugrožava stabilnost izbaci iz eurozone

Merkel predlaže da se članica koja ugrožava stabilnost izbaci iz eurozone

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je jučer da bi zemlje u eurozoni trebale imati tu mogućnost da izbace zemlju članicu koja ugrožava stabilnost eurozone kako bi se izbjegla ekonomska kriza. "Euro se suočava s najvećim izazovom u svojoj povijesti, a potez solidarnosti definitivno nije pravo rješenje", kazala je kancelarka, koja je time aludirala na stanje u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel tako spada u prvu osobu koja je javno nagovijestila izbacivanje zemlje članice ako dovede u pitanje stabilnost ostalih zemalja, iako prema Ugovoru na kojima počiva EU nije predviđena ta mogućnost.

Nakon sastanka u Bruxellesu ministri eurozone su naglasili da su isključili mogućnost kreditnih garancija Grčkoj čija će vlada tokom godine morati posuditi oko 54 milijarde eura na međunarodnim financijskim tržištima da bi podmirila razliku između svojih prihoda i rashoda. Pravila eurozone zabranjuju da jedna članica preuzme dug druge, tako da većina analitičara smatra da će ponuđena pomoć Ateni najvjerojatnije biti u obliku bilateralnih pozajmnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara