Ministarstvo podržava Upravu KBC Split: I sami pacijenti izbjegavaju operacije tijekom vrućeg ljeta

Ministarstvo podržava Upravu KBC Split: I sami pacijenti izbjegavaju operacije tijekom vrućeg ljeta

Foto: Hina

MINISTARSTVO zdravlja odgovorilo je Indexu na upit oko dvomjesečnog moratorija na operacije tzv. hladnog programa u KBC-u Splitu. Svake godine se, naime, odlažu operacije koje nisu hitne jer su liječnici i osoblje splitske bolnice pod dodatnim pritiskom brojnih turista. Tako je i ove godine ravnatelj dr. Ivo Jurić proglasio suspenziju hladnog programa. Ministarstvo u potpunosti podržava odluku, unatoč tome što će povećati broj onih koji čekaju na operativni zahvat. 

Ministarstvo zdravlja: Vruće je, ni pacijentima se ne da operirati

"Zbog povećanog priljeva turista tijekom ljetnih mjeseci, očekivan je i povećani broj kirurških intervencija u bolnicama u priobalnom području, ponajviše zbog većeg broja zabilježenih ozljeda, automobilskih nesreća i dr. Slijedom navedenog, povećava se i potreba za osiguranjem nesmetanog obavljanja hitnih kirurških intervencija. Bitno je napomenuti i kako su zahtjevi pacijenata za nehitnim operativnim zahvatima tijekom srpnja i kolovoza znatno smanjeni budući da sami pacijenti izbjegavaju odlazak na operativne zahvate koji nisu hitni tijekom vrućih ljetnih mjeseci poglavito zbog veće mogućnosti razvoja infekcija i produženog postoperativnog oporavka", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Pitali smo ih inače što bi trebalo napraviti da KBC Split progura sezonu bez suspenzije hladnog programa, no na to ništa nisu odgovorili.

Sale, kirurzi, anesteziolozi...

Ravnatelj dr. Ivo Jurić kaže nam da bi za takvo što trebale još najmanje četiri operacijske sale i 20 anesteziologa kojih - nema. I sa sadašnjim brojem jedva se krpaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspenzije hladnog programa uvode se u splitskoj bolnici jer kirurzi moraju na godišnji odmor. Kako ih nema baš previše, jedva se pokrivaju dežurstva koja su opet poseban problem. Traju 24 sata, a ne bi smjela preko 12 sati.

Bolnica je u deficitu sa salama, kirurzima i pratećim osobljem i za premošćivanje ljetnog moratorija bila bi potrebna silna ulaganja pa je jasno zbog čega se na Indexov upit o tome uopće nisu ni izjasnili u Ministarstvu zdravlja. Ministar Nakić danas je komentirao da je ovakav zdravstveni sustav neodrživ i da je samo pitanje trenutka kada će se urušiti. Otprilike to bi bio odgovor na pitanje može li država popraviti nivo zdravstvene usluge u Splitu i omogućiti normalan rad bez moratorija hladnog programa.

Ravnatelj KBC-a Split: Diglo se puno buke ni za što

Indexu se inače javio jedan čitatelj. Supruga je morala na operaciju tetiva, operacija je nekoliko puta odgađana, sve dok termin nije ušao u zonu moratorija. Čitatelj je povukao vezu, supruga mu je ipak operirana. I nije to jedini slučaj. Dr. Jurić kaže da moratorij ostaje na snazi i da će operirati hladnog pogona koliko budu mogli i koliko prilike budu dozvoljavale. Upoznat je i sa ovim konkretnim slučajem.

"Tu se bolest razvija četiri do pet godina. Sve je riješeno. Ako može, može, ako se pronađe prostora, kada nema hitnih operacija, može se nešto iz hladnog programa eventualno ubaciti. Ne znam zašto se takva uzbuna digla. Možda su neki ljudi sve krivo shvatili. Diglo se puno buke ni za što. Hladni program čini tek 10 posto operacija u našoj bolnici", kazao nam je dr. Jurić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara