Minute ga dijelile od smrti: Pastira na Dinari dvaput ugrizao poskok

Tekst: J.C.
Foto: Željko Huljev / Cropix

49-GODIŠNJI Marko Anić Kaligera iz Vrpolja kraj Knina jedva je ostao živ nakon što ga je na Dinari dvaput ugrizao poskok dok je vodio ovce na ispašu. Darko je u kritičnom stanju prevezen u kninsku bolnicu, gdje je punih 30 sati bio bez svijesti.

No, liječnici su mu ipak uspjeli spasiti život, a Marko je nakon što se probudio za Jutarnji list ispričao što se točno dogodilo te večeri na Dinari.

"Poveli smo u petak na Dinaru stado ovaca moga prijatelja Ive Gambirože. Navečer, nadomak samog vrha Dinare, zaustavili smo stado i otišao sam do pastirske kućice. Kada sam došao pred ulaz, ugledao sam poskoka. Bacio sam kamen, promašio, a poskok je i dalje gmizao prema unutra. Dohvatio sam granu i bacio se prema njemu u želji da ga pometem. On se tada omotao oko grane i brzinom munje ugrizao me najprije za palac, a potom za kažiprst desne ruke. Tada sam ga uhvatio za rep, odalamio ga u zid, stavio pod noge, dočepao se kamena i stukao mu glavu", ispričao je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah je u pomoć pozvao prijatelje, koji su ga posjeli u automobil i prevezli u bolnicu. Vožnja po planini trajala je dva sata, a bitna je bila svaka minuta. Kad su ga doveli u bolnicu, Marku je ruka već bila otečena sve do ramena. Nadomak Knina dočekala ih je Hitna pomoć koja je preuzela Marka i dovela ga do bolnice.

"Pacijent je dovezen u kritičnom stanju. Bio je u fazi gušenja i opće slabosti. Samo minute dijelile su ga od smrti. No, njegovo stanje je sada stabilno iako još moramo paziti da ne dobije gangrenu", rekao je dr. Pavo Krtalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara