MVP: Ni ministar Žužul ni njegova supruga nisu učinili ništa nezakonito

U POVODU vijesti i članaka koji se posljednjih dana pojavljuju u hrvatskim medijima, a u kojima se spominje ime ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) večeras je priopćilo da je "ministar danas poslao pismo predsjedniku hrvatske Vlade dr. Ivi Sanaderu i svim članovima Vlade u kojem objašnjava neutemeljenost navodnog sukoba interesa".

Potaknut kampanjom koja se ovih dana protiv ministra vanjskih poslova vodi u Hrvatskom saboru i u medijima, a u kojoj se proziva i Vlada RH, ministar Žužul je uputio Vladi i medijima cjelovitu kronologiju odnosa i događanja, ističe se u priopćenju MVP-a.

Kako se navodi u toj kronologiji, "cijeli navodni slučaj sukoba interesa temelji se na lažnoj i potpuno neistinitoj tvrdnji da je tvrtka Karin Univerzal Inžinjering kupila tvrtku Imostroj te da je Vlada pogodovala novom vlasniku otpisom dugova tog društva prema Državnom proračunu.

Tvrtka Karin Univerzal Inžinjering nije kupila tvrtku Imostroj, već samo njezinu imovinu u postupku stečaja.

Stoga niti odluka Vlade o otpisu duga ni na koji način nije mogla pogodovati Karin Univerzal Inžinjeringu, jer ta tvrtka nije i nikad nije ni bila vlasnik Imostroja", kaže se u priopćenju te dodaje kako je "otpisom dugova stečajnoj masi jedino omogućeno da 168 radnika dobije plaće koje nisu dobivali tri godine".

"Postupak stečaja odnosno prodaje imovine Imostroja, vodio je Trgovački sud u Splitu s čime Vlada RH nije imala niti je mogla imati ikakve veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Niti Tatjana niti dr. Miomir Žužul nikad nisu primili nikakve uplate od tvrtke Karin Univerzal Inžinjering ili bilo kakve povezane osobe", naglašava ministar Žužul u svome pismu, prenosi u priopćenju MVP.

Također kaže da je "Karin Univerzal Inžinjering svojedobno zaključio ugovor o kupnji 50 posto udjela u društvu Međunarodna trgovina i savjetovanje d.o.o. (MTS), radi širenja poslovanja u Zagrebu, od čega je odustao nakon kupnje imovine Imostroja".

"Jedine transakcije između tvrtki Karin Univerzal Inženjering i MTS bile su novčane pozajmice MTS-u, u svrhu omogućavanja redovitog poslovanja MTS-a, u vrijeme kada je bilo u tijeku preuzimanje MTS-a od strane Karin Univerzal Inžinjeringa i za vrijeme dok je Karin Univerzal Inžinjering bio suvlasnik MTS-a. Sve te posudbe bile su iskorištene za podmirivanje kreditnih obveza MTS-a i po završetku postupka raskida ugovora o prijenosu poslovnih udjela, koji je u tijeku, MTS ih je obvezan vratiti", ističe ministar Žužul, navodi se u priopćenju MVP-a.

MVP-a u priopćenju naglašava kako "sve ove činjenice nedvojbeno pokazuju da niti ministar niti njegova supruga nisu učinili ništa nemoralno niti nezakonito", no da su "svejedno ovih dana izloženi nesmiljenim napadima pojedinih medija, koji se ne obaziru na istinu niti na činjenice, već njima manipuliraju. Zato su odlučni u tome da protiv tih medija pokrenu odgovarajuće kaznene i druge sudske postupke, za što su angažirali odvjetnike".

Također se dodaje da će "time pružiti priliku protagonistima ove nemoralne kampanje da svoje tvrdnje dokažu na sudu i da se do kraja razotkrije nepostojanje ikakvih argumenata za iznesene optužbe. Sav ostvareni prihod od naknade štete donirat će za potrebe Male kuće, odnosno zbrinjavanje djece s poteškoćama u razvoju".

Ministar Miomir Žužul i njegova supruga ovime završavaju javnu raspravu o slučaju, o kojem su sve relevantne činjenice, koje dokazuju besmislenost optužbi protiv njih, stavili na uvid, kaže se u priopćenju.

U prilogu ministrovog pisma medijima, koje im je dostavljeno telefaksom, nalaze se četiri priloga: odnos MTS d.o.o. - Karin-Univerzal Inžinjering d.o.o.; odnos Karin-Univerzal Inžinjering - Imostroj Imotski d.o.o. u stečaju; ugovor o novčanoj pozajmici između Karin Univerzal Inžinjering i MTS-a; knjigovodstvene kartice MTS i Karin Univerzal Inžinjering.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara