Nema više Sanaderovih, nema više ni Inine nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu

Nema više Sanaderovih, nema više ni Inine nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu

Foto: vlada.hr (Arhiva)

ININE nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu koja se dodjeljivala od 1994. godine - više nema. Naime, u najvećem hrvatskom naftnom gigantu odlučili su da nakon 16 godina intenzivnog rada i dodjele nagrada to više nema svrhu. Odnosno svrha je ispunjena, a Ina više neće biti partner s Hrvatskim kulturnim klubom s kojim su i osnovali ovu nagradu.  Nagrada se sastojala od priznanja, monografije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50 tisuća kuna.

Vrhunac ipak s Mirjanom Sanader, a početak obilježio Ivo 

Riječ je vrlo uglednoj nagradi koja je vrhunac ipak doživjela 2007. godine kada je nagradu dobila  Mirjana Sanader i grupa autora iz Hrvatske. U Ini su tada obrazložili kako nagrada ide za knjigu Kroatien in der Antike, "kojom se naša bogata hrvatska antička baština na dostojan način predstavlja u svijetu".

Riječ je, objašnjavali su, o plodnoj suradnji arheologa, povjesničara, fotografa koji su potvrdili da se timskim radom mogu polučiti ovako značajni znanstveni prikazi antičke baštine koju su preuzeli i razvijali Hrvati. Knjiga se i danas može naći po cijeni od 180 do 200 kuna. Upravo tada Inina nagrada našla se i u središtu pozornosti hrvatskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su se tada sjetili kako je druga nagrada iz 1995. godine za promicanje hrvatske kulture u svijetu pripala akademiku Anti  Stamaću i Ivi Sanaderu za antologiju 65 hrvatskih pjesnika pod naslovom "U ovom strašnom času“, koja je nastala 1992. godine.

Nema više

Prvu godišnju nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu dobio je je prof.dr.sc. Charles Bene, dugogodišnji profesor Sveučilišta u Grenobleu, rođen 1919. u Francuskoj. Profesor Bene europski je stručnjak za književnost 16. stoljeća, napose kršćansku i humanističku. Iz tog područja objavio je osamdesetak knjiga i studija.

Posljednji nositelji Inine nagrade su profesor Leopold Auburger te profesor Artur Rafaelovič Bagdasarov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara