Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa: Iz nasukanog broda ubrzano istaču naftu

Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa: Iz nasukanog broda ubrzano istaču naftu

Foto: AFP

SPASILAČKI timovi su počeli istakati gorivo iz broda koji se nasukao kod obala Novog Zelanda. Iz broda MV Rena je već u more isteklo od 20 do 30 tona nafte od kada se u srijedu nasukao na greben.

Zbog loše vremenske prognoze se strahuje da će brod puknuti te da će u moru završiti oko 1700 tona nafte. Dio istekle nafte je već došao do obala Novog Zelanda. Bay of Plenty, blizu kojeg se brod nasukao, je jedna od najvećih turističkih atrakcija na Novom Zelandu. Brod koji plovi pod liberijskom zastavom se nasukao 12 milja od obale, a naftna mrlja je već dugačka oko 5 kilometara.

Oluja bi mogla dovesti do pucanja broda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očekuje se da će se vrijeme u narednim danima pogoršati pa radimo 'prekovremeno' kako bi izvukli naftu", izvijestili su iz novozelandske agencije koja se bori s potencijalnom ekološkom katastrofom. Stručnjaci tvrde kako bi oluja mogla dovesti do pucanja broda.

"Prvi prioritet je izvući gorivo pa olakšavanje broda skidanjem kontejnera s njega te konačno odsukavanje s grebena", kazali su iz agencije. Akcija bi trebala trajati najmanje dva dana, no loše vrijeme bi je moglo zaustaviti. Dva broda skupljaju naftu koja je završila u moru.

Nafta stigla do gradske plaže grada Tauranga

U ponedjeljak ujutro su vlasti grada Tauranga kazali da je nafta pronađena na gradskoj plaži. Preporučuju stanovnicima da se drže podalje od mora. Vlasnici broda, grčka tvrtka Costamare Inc., još nije dala objašnjenje za nasukavanje, no tvrde kako potpuno surađuju s lokalnim vlastima kako bi se šteta smanjila na najmanju moguću mjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara