Palili pa gasili: Za požare na Čiovu i 16,5 milijuna kuna štete osumnjičeni vatrogasci iz Slatina

Palili pa gasili: Za požare na Čiovu i 16,5 milijuna kuna štete osumnjičeni vatrogasci iz Slatina

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Ilustracija

DOZAPOVJEDNIK DVD Slatine kod Trogira, 27-godišnji Duje B. osumnjičen je da je u posljednje dvije godine nagovorio 20-godišnjeg vatrogasca Franu L. na potpaljivanje 13 požara na Čiovu, čime je pričinjena šteta od 16 i pol milijuna kuna.

Vatrogasci otpočetka sumnjali da su požari potpaljeni

Požari su potpaljeni uglavnom u ljeto 2008. i 2009. godine. Gorjelo je u Slatinama, Žednom, Okrugu... Izgorjelo je više od 250 hektara terena, a šteta je milijunska. Vatrogasci su, inače, od samog početka sumnjali da su požari potpaljeni, jer bi znali istovremeno buknuti na više mjesta.

Dvojica vatrogasaca privedeni su istražnom sucu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Prijeti im i do 10 godina zatvora. Sudac Mlađan Prvan ih je spremio u pritvor na 30 dana, i to zbog teških okolnosti djela, odnosno enormne štete, koja nije konačna, jer je serija požara na Čiovu potjerala i veliki broj turista. 

O osumnjičenom dozapovjedniku nadređeni govore u superlativima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Felicijo Parčina, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, ne može vjerovati da su vatrogasci umiješani u potpaljivanje požara. "Mislim da to ne pije vodu, pričekajmo završetak sudske istrage", kaže Parčina.

Grad Split financira DVD Slatine. Riječ je, kaže Parčina, o fiksnom iznosu, koji se ne povećava s brojem intervencija, tako da motiv nikako ne može biti - financijski. O dozapovjedniku DVD Slatine, Parčina govori u superlativima. 

"Momka znam, o njemu mogu samo najbolje reći. Pohađa školu za profesionalnog vatrogasca, vrlo je odgovora i savjestan, s njim nikada nikakvih problema nije bilo. Svaki je posao odradio do kraja ozbiljno", kaže Parčina.

U istrazi će ispitati kolege osumnjičenih vatrogasaca

Sudac Prvan u idućih desetak dana namjerava ispitati još desetak vatrogasca iz Slatine, kako bi utvrdio što je istina. Osumnjičenici su inače dobri prijatelji, a Duje kaže da ga Frane ne bi nikada teretio da ga nije optužio treći kolega, kojeg će saslušati kao svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara