Pankretić: Koalicijski sporazum će imati preko stotinu stranica

GOSTUJUĆI u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" predstavnik HSS-a Božidar Pankretić je objasnio uvjete na kojima će koalicija njegove stranke i HSLS-a inzistirati kada bude s Ivom Sanaderom i HDZ-om pregovarala o sastavu nove vlade.

Ponovljeni su dobro poznati stavovi zeleno-žute koalicije prema kojima će buduća Sanaderova vlada morati provesti financijsku decentralizaciju, proglasiti ZERP 1. siječnja, uvesti minimalnu mirovinu od 1500 kuna, uložiti 6 milijardi kuna u poljoprivredu i provesti referendum o priključenju Hrvatske NATO-u.

Pankretić je također rekao da bi bilo realno očekivati da pripadnici njegove koalicije u budućoj vladi dobiju mjesto potpredsjednika te tri ministarska mjesta. Također nije isključeno niti da bi mjesto predsjednika Sabora dobio nezavisni zastupnik ili predstavnik neke od manjih stranaka.

HSS-ov čelnik je isto tako rekao kako će njegovu koaliciju od ministarskih mjesta više zanimati programi odnosno jasno precizirani detalji njihove realizacije. To će značiti da će koalicijski sporazum imati preko stotinu stranica.

Silvano Hrelja, jedini zastupnik HSU u Saboru, rekao je kako će zajedno s dva HSLS-ova zastupnika formirati zajednički klub, ali je rekao kako to ne znači da je "dio kompozicije HSLS-HSS". S druge je strane rekao da očekuje kako će sljedeću vladu sastaviti Sanader jer je jednostavno u boljoj poziciji, a i ta vlada, sastavljena od manjeg broja stranaka, će "biti stabilnija".

Radimir Čačić se, pak, djelomično usprotivio takvom stajalištu rekavši kako je Račanova koalicija šest stranaka "iznutra bila daleko stabilnijom nego što se činila izvana", te ustvrdivši da je bila uspješnija od Sanaderove.

Anto Đapić je kao jedini predstavnik HSP-a u Saboru rekao kako njegova stranka neće dati potporu ni Sanaderu ni lijevoj koaliciji, ali da će novoj vladi davati tehničku podršku.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara