Pobjeda grčkih socijalista

Pobjeda grčkih socijalista

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

GRČKI oporbeni socijalisti pod vodstvom Georgeja Papandreoua uvjerljivi su pobjednici današnjih parlamentarnih izbora. Po prvim neslužbenim rezultatima između 41 do 44 posto glasova su osvojili opozicijski socijalisti dok je između 34 i 37 posto glasova osvojila dosadašnja vladajuća Nova Demokracija premijera Kostasa Karamanlisa. Prve izlazne ankete su po završetku glasanja u 19 sati po lokalnom vremenu objavile najveće grčke televizije po kojima su socijalisti uvjerljivi pobjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Grčkoj se tako nakon nešto više od pet godina vladanja Karamanlisa dogodila promjena. Otvoreno pitanje ipak ostaje hoće li socijalisti uspjeti dobiti apsolutnu većinu u parlamentu. U 300-članskom parlament bi se u prvim neslužbenim rezultatima uvrstili i komunisti koji broje sedam do osam posto glasova, krajnja desnica bi po proračunima imala od pet do šest posto glasova te bi Koalicija krajnje ljevice imala četiri do pet posto. Dok se Zelena stranka bori za 2,5 posto glasova kako bi prešla prag za ulaz u parlament.

Grci su imali izbore dvije godine ranije, ali se Karamanlis odlučio na prijevremene izbore jer je htio dobiti novi mandat za uvođenje jače ekonomske reforme, koje su bitne za grčko gospodarstvo tijekom financijske krize. Njegova se odluka pokazala rizičnom jer je svoju popularnost oslabio nizom financijskih skandala. Položaj vlade koja je imala većinu u parlamentu su oslabile ekonomske situacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara