Polančec priznao: Pogriješilo se u privatizaciji Dalmatinke

NEPRAVILNOSTI su jedan od ključnih pojmova kad je riječ o privatizaciji hrvatskih tvrtki. Reklo bi se, ništa novo. Novost je kada te iste pogreške netko konačno i prizna. Dogodilo se to danas u Splitu, a priznanje je izašlo iz usta potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Polančec je tako pred okupljenim novinarima rekao kako je prilikom privatizacije sinjske tvornice Dalmatinka Nova "učinjena pogreška" te kako je, osim toga, "uspostavljena i vrlo loša komunikacija između vlasnika - braće Ladini i zaposlenika". Dodao je i kako rješenje problema u Dalmatinki nije na državi, jer je ona samo jedan od vjerovnika, već na menadžmentu te tvornice. "Volio bih da se dogodi neko razumno rješenje, primjerice, dokapitalizacija tvrtke, a ako to neće biti moguće, jedina alternativa je, po mom mišljenju, stečaj", rekao je Polančec.

I dok neki priznaju pogreške, a drugi zatvaraju oči pred problemima, u čekanju nekog konkretnog rješenja problema, radnici Dalmatinke su nastavili svoj štrajk glađu. Njih 30-ak noć je provelo pred tvornicom, a jutros im se pridružilo još 20-ak njihovih kolega. Štrajk su započeli u ponedjeljak ujutro, a traže isplatu svojih devet neisplaćenih plaća te kažnjavanje odgovornih za teška kršenja radničkih i ljudskih prava od strane talijanskih poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnike je pred tvornicom posjetio sinjski gradonačelnik Ivan Nasić koji im je rekao kako je za sutra dogovorio sastanak s Liviom i Gianfrancom Ladinijem, od kojih će zatražiti da ga "upoznaju sa situacijom te se izjasne o planovima za budućnost Dalmatinke Nove, kako bi se prekinula agonija radnika i znala njihova daljnja sudbina".

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je pak radnike Dalmatinke pozvao da dođu prosvjedovati u Zagreb - pred ministarstvima gospodarstva i pravosuđa, HFP-om i talijanskom ambasadom.

I.M.
Foto: Sinj.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara