Politički komentatori: Novu Vladu sastavit će HDZ

POLITIČKI komentatori te hrvatski novinari koji godinama prate politiku u razgovoru za Index, gotovo svi, složili su se u jednom: novu vlast u Hrvatskoj formirat će HDZ u koaliciji s HSS-om i HSLS-om i "još nekim".

Pukanić: Hrvatski građani su tako izabrali pa im tako i treba

"Ja sam sto posto siguran da će novu Vladu sastaviti HDZ u koaliciji s HSS-om i HSLS-om, SDSS-om te možda još nekim partnerom, ali i to će im biti dovoljno." - rekao je za Index Ivo Pukanić.

Na pitanje je li to dobro za Hrvatski i građane, Pukanić odgovara: "Tako su hrvatski građali izabrali, pa ako su tako izabrali tako im i treba".

"Mislim da će to biti stabilna Vlada, stabilnija od one koju bi eventualno mogao formirati SDP. SDP, odnosno Milanović imali bi puno teži posao jer bi morali ulaziti u puno veće kompromise. SDP-u za formiranje Vlade treba HNS, IDS i još bar tri partnera od kojih bi svaki tražio svoj dio kolača i to bi bila vrlo loša pozicija za Milanovića jer bi bio ucjenjivan sa svih strana." - zaključio je Pukanić.

Ivkošić: Sanader će Friščiću sve obećati, ali neće moći to ispuniti

Politički komentator Večernjeg lista Milan Ivkošić u razgovoru za Index kazao je kako vjeruje da će HDZ koalirati s HSS-om i HSLS-om jer je Sanader dobar pregovarač i prihvatit će sve njihove uvjete. "Adlešić i Friščić već su rekli da će prvo razgovarati s HDZ-om, i ja vjerujem da će se dogovoriti vrlo brzo. Onda će HDZ-u trebati još samo par zastupnika srpske manjine, a nije isključena niti mogućnost da u nekoj fantasičnoj situaciju i Glavaševi zastupnici Sanaderu daju podršku" - smatra Ivkošić dodajući kako vjeruje da će HDZ formirati novi Vladu, no tu vidi i neke probleme koji bi istu mogli zadesiti u budućnosti.

"Friščić je prilično odlučno postavio nekoliko uvjeta, npr. podjelu poljoprivrednog zemljišta seljacima a ne prodavati ih strancima, bezuvjetno proglašavanje ZERP-a, financijska decentralizacija... Ja vjerujem da će mu to Sanader sve obećati, ali nisam siguran da u budućnosti ne bi moglo doći do trzavica. Naime, Sanader će, sudeći po dosadašnjem iskustvu, biti popustljiv u pregovorima s EU, na što bi Friščić mogao reagirati negativno i ja tu vidim opasnost i moguću nestabilnost. Kad bi Friščić ustrajao na uvjetima koje je cijelo vrijeme predizborne kampanje postavljao to bi bilo jako dobro za Hrvatsku, pogotovo sada kada se HSP rasuo, a SDP i HDZ imaju gotovo identične odnose prema EU - podložnost prema njima. Mislim da bi HSS mogao odigrati veliku ulogu u obrani nacionalnih interesa oko zemljišta i mora" - komentira Ivkošić te dodaje kako bi tu Vladu mogao povremeno destabilizirati taj drugačiji odnos HSS-a prema EU. "Budući da je Sanader dosad prihvaćao sve zahtjeve koji su stigli iz EU, to bi mogao biti izvor budućih kriza. Kao što bi došlo do kriza u slučaju da SDP koalira s HSS-om, imali bi slične probleme" - zaključuje Ivkošić.

Rašeta: Sanadera imati na vlasti uvijek je kocka, jer se s njim nikad ne zna

Na pitanje tko će s kim koalirati Boris Rašeta, politički komentator 24sata, je ostao malo zatečen, jer kako kaže, i sam cijeli dan razmišlja o tome, u glavi sastavlja sve moguće kombinacije. "Ipak mislim da je malo veća vjerojatnost da će koaliciju sastaviti HDZ. Ako se HSS i HSLS njima priklone, to će biti zbog Đurđe Adlešić, ne zbog Friščića, koji bi se radije priklonio SDP-u. Također mislim kako Srbi više naginju prema HDZ-u, a tu mogućnost nije odbacio ni Furio Radin iako se očekivalo kako će on biti žestoki protivnik HDZ-a", kaže Rašeta.

"Laganu prednost stoga dajem HDZ-u, a mislim i da bi bilo prirodnije da predsjednik Mesić priliku da sastavi Vladu najprije da onome tko ima relativnu većinu", smatra Rašeta.

Hoće li to biti dobro za Hrvatsku ili ne, veliko je pitanje. Sa Sanaderom se, kaže Rašeta, nikad ne zna. Sve je to jedna velika kocka. "Sanader je političar koji zna iznenaditi svoje izborne platforme. Prošle izbore dobio je na platformi koja je bila prilično desna, iako je vodio liberalnu politiku centra. Sad su potrebni novi zaokreti. Ne znam je li Sanader za to spreman, ali ne bi bilo nimalo čudno da izvede još jedno prestrojavanje u hodu. S njim je to uvijek kocka. U protekle četiri godine napravio je dosta veliki plus, a sad je potrebno nešto novo. Ne znam je li to u stanju izvesti, ali neću biti iznenađen ako uspije", kaže Rašeta.

Shodno tome, svaku mogućnost ponavljanja izbora Rašeta je odbacio. "Izbori se sigurno neće ponavljati. Obje su varijante koalicije, s HDZ-om ili SDP-om logične i izvedive. Pitanje je kome će se prikloniti HSS, kome predsjednik republike, ali mogućnost novih izbora bih odbacio".

Hloverka: Sumnjam da bi se Adlešić i Pusić našle zajedno u koaliciji

"Sve su opcije u Hrvatskoj uvijek otvorene i svatko može koalirati sa svakim", govori Hloverka Novak - Srzić o mogućem izgledu buduće koalicijske vlade. "I europski su socijalisti prepoznali kako se obje stranke zalažu za europske integracije, podržavaju slobodu demokracije. HDZ više nije ona stara, Tuđmanova stranka iz 90-ih", smatra Hloverka.

"Jedino što u ovom trenutku možemo biti sigurni jest da HNS neće koalirati s HDZ-om", kaže Hloverka, ali dodaje i kako je uoči prošlih izbora ta mogućnost postojala. "Mislim da je Čačić onda bio sklon HDZ-u, ali Vesna Pusić je to odbacila. Što se tiče HSS-a i HSLS-a, smatram da oni mogu ići na obje varijante. Loša iskustva iz koalicije s Račanovom vladom dosad su zaboravljena, a uostalom, oni su cijelo vrijeme ostavljali vrata otvorena za sve opcije. Jedino što sumnjam da bi se Vesna Pusić i Đurđa Adlešić mogle zajedno naći u koaliciji", smatra Hloverka.

Pitanje koja bi opcija za Hrvatsku u budućnosti bila najbolja Hloverka Novak - Srzić nije željela komentirati, to ostavlja procjeni birača, ali uvjerena je kako se izbori neće ponoviti. "Ili Sanader ili Milanović uspjet će stvoriti Vladu".

Ciglanečki: Izglednijom mi se čini HDZ-ova Vlada

"Izglednijom mi se čini opcija da će Sanader uspjeti formirati Vladu i sakupiti parlamentarnu većinu", smatra politički komentator Novog lista Dražen Ciglanečki koji u toj koaliciji vidi HSS, HSLS i HSU, te po potrebi nekog od zastupnika manjina.

Kako bi se to odrazilo na budućnost Hrvatske teško je, kaže, procijeniti. "Svaka je Vlada, pa tako i ova buduća, izraz političke volje birača i teško mi je reći što bi bilo najbolje za Hrvatsku u budućnosti. Ne mogu reći da li bi bilo bolje da Sanader ostane premijer ili da na to mjesto dođe Ljubo Jurčić. Za Sanadera znamo kakav je, Jurčić nam je poznat samo kao ministar gospodarstva. Ali premijera stvara prilika, nitko nije mogao znati ni kakav će premijer biti Sanader. Možda Jurčić u sebi krije neki veliki potencijal kojeg još nije mogao pokazati", smatra Ciglanečki.

U svakom slučaju, izbori se ponoviti neće. "Uopće nije sporno da će se Vlada oformiti. Manje bi stranke na idućim izborima mogle proći još gore nego na ovima tako da će to sigurno željeti izbjeći, što znači da će se prikloniti ili HDZ-u ili SDP-u", zaključio je Ciglanečki.

Politički analitičari također vjeruju u HDZ-ovu Vladu 

Milardović: HDZ formira Vladu, ali ona bi mogla biti nestabilna

Gjenero: HDZ ima veliku prednost, do novih izbora neće doći

Grubiša: HDZ će sastaviti Vladu, ali ne bez poteškoća

Grbeša: Ako HSS/HSLS koalira s HDZ-om, izbori su riješeni

A.H./P.V.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara