Prekipjelo im: Radnici Salonita krenuli u tvornicu izbaciti stečajnog upravitelja!

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Paun Paunović/Cropix

NAKON što su svoj revolt iskazali vikanjem i zviždanjem pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu, radnici Salonita, kojima nisu produženi ugovori o radu, krenuli su natrag u tvornicu izbaciti stečajnog upravitelja Mirka Kozinu!

Vlada odlučna, Trgovački sud baš i ne

"Vlada je odlučna da se postupak sanacije tvornice dovrši, a prostor privede svrsi, pa nas čude nerazumne odluke stečajnog suca Joze Ćalete i upravitelja Kozine. Država je osigurala sredstva, no sud ne želi produžiti ugovore o radu za 138 radnika Salonita. Sudac Ćaleta donosi štetne odluke, ne samo za radnike, koje želi poslati na ulicu. Taj azbest u krugu tvornice ozbiljno ugrožava zdravlje ne samo mještana Vranjica, već cijelog splitskog bazena, na što je upozorila i Međunarodna organizacija rada" pojašnjava problem Jozo Marić, HUS-ov povjerenik za Salonit, kojem se čini da sud ovakvim odlukama pogoduje određenim vjerovnicima.

Problemi sa Salonitom vuku se već godinama, stečajni postupak nikako da se okonča, azbest očisti, a prostor tvornice prenamjeni za neškodljivu proizvodnju, za koju ima ozbiljnih interesenata. 

Ćurković digao novce, a sad se pojavljuje kao stranka u stečajnom postupku?

Bivši vlasnik Jozo Ćurković, unatoč optužnici za gospodarski kriminal, uredno se pojavljuje kao stranka u stečajnom postupku, premda ga država tereti da je u druge firme sklonio novčana sredstva Salonita. 

Sindikalist Marić najavio je kako će radnici Salonita svako jutro dočekivati suce pred Trgovačkim sudom. Morat će prolaziti kroz špalir nezadovoljnih radnika, kojima je dosta svega. Poslužit će se svim sredstvima, najavljuje Marić, da uvjere sud da izmjeni svoju štetnu odluku i produži ugovore zaposlenicima, kako bi se sanacija prostora nastavila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara