Premijer, predsjednik Sabora i pet ministara još 2001. izgubili vjerodostojnost pred Haagom

NAJVIŠI državni dužnosnici na čelu s premijerom Ivom Sanaderom su 2001. potpisali dokument zbog kojeg im pet godina kasnije Europa ne vjeruje kad tvrde da rade sve kako bi uhitili odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Naime, Nacional je u posjedu dopisa odvjetnika Ante Gotovine Ustavnom sudu, koji datira iz 2001., a njime su Gotovinini odvjetnici Ante Vukorepa, Ivo Farčić i Marijan Pedišić (koji je ovih dana osumnjičen da je naručio lažnu putovnicu za Gotovinu) od Ustavnog suda tražili da ispita je li Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom u skladu s Ustavom RH.

Budući da se radi o uobičajenoj pravnoj proceduri, stvar ne bi bila nimalo neobična da dotični zahtjev Gotovininih odvjetnika svojim potpisom nisu poduprli tadašnji oporbeni čelnici na čelu s današnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Tako su prije 4 godine aktualni premijer Ivo Sanader, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministri Božidar Kalmeta, Vesna Škare-Ožbolt, Ivan Šuker, Marina Matulović-Dropulić, predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, predsjednik HOO-a Zlatko Mareša, te utjecajni HDZ-ovac Luka Bebić pružili podršku Anti Gotovini u njegovoj borbi s Haškim sudom.

Zbog toga ne bi trebalo čuditi da Carla del Ponte, pa tako ni europski čelnici, ne vjeruju premijeru Sanaderu, njegovim ministrima i ostalim visokopozicioniranim HDZ-ovcima, koji ovih dana papagajski ponavljaju da čine sve kako bi uhitili odbjeglog generala i izručili ga Haškom sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara