Premijer Sanader doputovao u Bratislavu

HRVATSKI premijer Ivo Sanader doputovao je u četvrtak poslije podne u Bratislavu gdje će se, pored sudjelovanja na dvodnevnoj konferenciji "Prema širenju Europe: nove zadaće", sastati sa šefovima vlada zemalja Vilniuske i Višegradske skupine.

Premijer Sanader trebao bi se kasnije tijekom dana sastati s rabinom Andrewom Bakerom, direktorom za europske odnose američkog Židovskog odbora i Danielom Mariaschinom, dužnosnikom humanitarne židovske udruge BNai BRith. Radi se o susretima koji su prethodno bili najavljeni za petak navečer.

Prema najavama, hrvatski će premijer u petak na konferenciji pod nazivom "Prema širenju Europe: nove zadaće" iznijeti izlaganje o procesu integracije Balkana u Europu, nakon čega će se sastati s premijerima zemalja Višegradske i Vilniuske skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanaderovi sugovornici bi u petak trebali biti makedonski premijer Branko Crvenkovski, predsjednik litavske vlade Algirdas Mykolas Brazauskas, slovački premijer Mikulaš Dzurinda, albanski premijer Fatos Nano i predsjednik estonske vlade Juhan Partso.

Prema vlastitim riječima, Sanader će u Bratislavi među članicama Vilinuske skupine nastojati lobirati za jaču potporu Hrvatskoj.

Hrvatska se toj skupini, koja okuplja još Slovačku, Sloveniju, Litvu, Estoniju, Latviju, Rumunjsku, Bugarsku, Makedoniju i Albaniju pridružila u svibnju 2001. godine, godinu dana nakon njezina osnutka. Radilo se tada o zemljama kandidatima za NATO koje su međusobnom suradnjom radile na zajedničkom cilju: ulasku u atlantske integracije. Sedam od deset zemalja te skupine pristupit će NATO-u u svibnju ove godine dok Hrvatska, Makedonija i Albanija čekaju na poziv za članstvo.

Međunarodna konferencija u Bratislavi, na kojoj će sudjelovati i glavni tajnik NATO-a Jaap De Hoop Scheffer i povjerenik EU za proširenje Guenther Verheugen, održava se tjedan dana prije summita EU u Bruxellesu i tri mjeseca uoči summita NATO-a u Istanbulu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara