Premijer Sanader o izvješću Merona i del Ponte

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader ponovio je danas da može izraziti zadovoljstvo nedavnim izvješćem predsjednika Haaškog suda Theodora Merona Općoj skupštini UN-a i jučerašnjim izvješćem glavne tužiteljice toga suda Carle del Ponte Vijeću sigurnosti koje, rekao je, nije ništa kritičnije nego što se očekivalo.

Tužiteljica Carla del Ponte u svom izvješću nije ništa drugo rekla od onoga što mi znamo a to je, da je u suradnji Hrvatske s Haaškim sudom otvoren jedan slučaj, rekao je premijer Sanader odgovarajući na novinarska pitanja za današnjeg posjeta Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".

"Ima nekoliko detalja u tužiteljičinoj izjavi koji podliježu dodatnoj verifikaciji. Svaki dio izvješća apsolutno ćemo analizirati u smislu verifikacije", rekao je Sanader.

O tužiteljičinoj tvrdnji da je haaški optuženik u bijegu general Ante Gotovina ovog ljeta viđen u Hrvatskoj, premijer je rekao da njegove informacije govore da to nije točno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj koji nešto tvrdi mora to i dokazati", rekao je.

Naveo je da će Hrvatska Europskom vijeću podnijeti izvješće i sve europske premijere koji će u prosincu sudjelovati u donošenju odluke o datumu početka pregovora o članstvu u EU, obavijestiti o svim aktivnostima koje poduzimamo i o našem gledanju na cijelu tu problematiku.

Na novinarsku konstataciju da del Ponte prvi put otvoreno tvrdi da dio državnih struktura štiti generala Gotovinu, Sanader je odgovorio da to nije točno i onaj tko tvrdi suprotno mora to dokazati.

"Nemam što dokazivati, Vlada je apsolutno privržena i ne samo ona nego sve državne strukture, punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, a to smo i dokazali u proteklih godinu dana", rekao je premijer Sanader.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara