Premijerka Kosor o broju turista, ali ne i o zaradi od turističke sezone

Tekst: M.M.
Foto: Davor Žunić (Cropix)

"IMALI smo u prvih osam mjeseci 0.2 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine", rekla je novinarima "sretnu" vijest premijerka Jadranka Kosor presjedajući u Opatiji sjednicom Povjerenstva za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku godinu 2009, iznoseći podatak da je do 1. rujna ostvareno 49 milijuna turističkih noćenja što je 100 tisuća noćenja više nego prošle godine u ovo vrijeme.

> Bajsovo napuhavanje turističkih brojki ne spašava Hrvatsku od financijske provalije

Štoviše Kosor je naglasila kako je Akcijski plan za turizam u potpunosti ostvaren i to unatoč crnim prognozama mnogih kako će biti minus i do dvadeset posto. Na sjednici je rečeno i kako je prema najnovijim podacima u kolovozu bilo ukupno 19,2 milijuna noćenja što je pet posto više nego u kolovozu prošle godine, a plus iz tog mjeseca pokrio je dosadašnji godišnji minus.

Prvi puta u plusu

"Prvi puta smo u plusu", nastavila je Kosor naglasivši kako podaci za kolovoz govore o porastu dolazaka turista no brojke iz kolovoza neće popraviti turistički minus u dolascima turista. Naime, do kraja kolovoza zabilježeno je 8,1 milijun dolazaka, što je za dva posto manje nego prošle godine.

Premijerka je naglasila i kako je izuzetno zadovoljna podatkom kako je ove turističke sezone angažirano 12.468 novih djelatnika, što je za 400 više nego prošle godine što je dokaz, kako je naglasila, da Vlada čuva radna mjesta.

Bajs čeka Rohatinskog

No, kada je riječ o prihodima za koje postoje preliminarni podaci da je riječ i do pola milijarde eura manjem prihodu od turizma, premijerka je bila "zakopčana" za izjave. Resorni ministar turizma Damir Bajs rekao je kako će se prihodi znati nakon izvješća Hrvatske narodne banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara