Prijeti li Europi epidemija ospica?

Ilustracija: AFP

SVJETSKA zdravstvena organizacija je pozvala na hitnu akciju europskih zemalja u borbi protiv ospica.

U svojem izvještaju upozoravaju da je u 36 europskih zemalja od siječnja do listopada ove godine zabilježeno preko 26 tisuća slučajeva ospica. Najteže je pogođena zapadna Europa, gdje je zabilježeno čak 83 posto slučajeva, dok je samo u Francuskoj zaraženo 14 tisuća ljudi.

Umrlo 9 ljudi

Epidemije ospica u europskim zemljama su već dovele do smrti devet ljudi, od kojih je šest umrlo u Francuskoj. Zbog ospica je po bolnicama završilo čak 7288 pacijenata. Francuska je sada pokrenula nacionalnu kampanju kako bi upozorila na potrebu cijepljenja od ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuska si jednostavno ne smije dopustiti smrti, bolne i skupe hospitalizacije, probleme na poslovima i u školama zbog bolesti koja se potpuno može kontrolirati cjepivom", kazao je čelnik francuskih zdravstvenih službi Jean-Yves Grall. 95 slučajeva ospica je zabilježeno kod adolescenata i odraslih ljudi koji se nisu cijepili ili nije poznato jesu li se cijepili, piše BBC.

Europljani šire ospice po svijetu

Pojava ospica u Europi već je povezana sa nekim slučajevima u drugim zemljama kao što su Brazil, Kanada i Australija. Regionalna direktorica SZO-a za Europu Zsuzsanna Jakab je kazala da povećanje broja slučajeva ospica u Europi predstavlja problem za postavljeni cilj iskorjenjivanja te bolesti sa našeg kontinenta do 2015. godine.

"Svaka zemlja Europe mora povećati praćenje rizičnih skupina, poboljšati nadzor i spriječiti širenje virusa ospica prije nego se dođe u sezonu te bolesti", kazala je Jakab.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara