Produljuje se turistička sezona: Broj noćenja u svibnju porastao za 7,3 posto

Produljuje se turistička sezona: Broj noćenja u svibnju porastao za 7,3 posto

Foto: Hina

POSLJEDNJI podaci Državnog zavoda za statistiku o turističkim dolascima i noćenjima potvrđuju da se negativna stopa rasta iz travnja ponovno vratila pozitivnim vrijednostima u svibnju, ohrabrujući očekivanja da se izrazita sezonalnost hrvatskog turizma blago popravlja, navodi se u analizi RBA

U svibnju je ukupno ostvareno 1.218.291 dolazaka turista što na godišnjoj razini predstavlja rast od 2,1% dok je broj noćenja dosegnuo 4.270.282 što je 7,3% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Značajniji doprinos rastu spomenutih pokazatelja na godišnjoj razini došao je od rasta broja dolazaka i noćenja stranih turista koji u strukturi čine preko 90%, a ostvarili su 1,5% više dolazaka i 8,1% više noćenja. Domaći turisti ostvarili su 5,5% više dolazaka i 0,3% više noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječan broj noćenja po dolasku iznosio je 3,5. Najvažnija emitivna tržišta Hrvatske već tradicionalno ostaju Njemačka (32,9%), Austrija (14,8%) te Slovenija (5,4%) dok je posljednjih godina zabilježen i rast dolazaka turista iz V. Britanije (7,3%), navode analitičari RBA.

Pozitivan utjecaj turizma na BDP

Odlični rezultati u svibnju, ali i ranijim mjesecima pridonijeli su tako kumulativnom godišnjem rastu broja dolazaka i noćenja turista u prvih pet mjeseci. U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine Hrvatsku je posjetilo 4,8% više turista nego u istom razdoblju prošle godine koji su ostvarili 6,8% više noćenja nego u prvih pet mjeseci 2015.

"Približavanjem središnjem dijelu turističke sezone očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja. Nadalje, prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odrazit će se i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara