Puževim koracima na mafiju: Još nema natječaja za ravnatelja policije

Puževim koracima na mafiju: Još nema natječaja za ravnatelja policije

"ŠTO SE tiče novog ravnatelja Policije mi svi znamo da postoji natječaj i mi ćemo poštovati proceduru. Ali, vidjet ćemo postoji li možda neka mogućnost v. d. dok traje natječaj. Ne želimo da išta stane na put u rješavanju toga slučaja", kazao je premijer Ivo Sanader prošlog tjedna u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka s irskim kolegom Brianom Cowenom. No, stvar je u tome da ne postoji natječaj o kojem Sanader kaže "da svi znaju", budući da Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije raspisalo natječaj za novog ravnatelja policije! 

Hitne mjere skrivene iza magle

Naime, prije tjedan dana šef Vlade Sanader na izvanrednoj je konferenciji za novinare najavio smjene dva ministra i ravnatelja policije, te hitne mjere protiv organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Također Sanader je tada rekao kako će "hitno" raspisati natječaj za novog ravnatelja policije, objašnjavajući kako će Vladimir Faber do tada obavljati funkciju v.d. ravnatelja, te da traži "hitnu", brzu i odlučnu reakciju policije na organizirani kriminal.

Tjedan dana nakon te izjave, MUP još uvijek nije raspisao natječaj za novog ravnatelja, pa se može govoriti o taktici "puževih koraka" protiv hrvatske mafije. Da bi tragikomedija glomaznog državnog aparata ili Sanaderova stroja za maglu bila i veća, prošlog tjedna premijer je otkrio kako su spremni za borbu protiv mafije otkrivajući detalje "antimafijaškog zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari zakoni postaju novi

Kako je kasnije otkrilo iza spektakularnog i "novog" zakona stoji već sedam godina aktivni "Zakon o Uredu za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala" usvojen još 5. listopada 2001. godine. Da bi stvar bila i gora Sanader je nudeći rješenja kao spasonosno oruđe u podmazivanju sporog pravosudnog aparata ponudio je pokretanje "Pravosudne akademije". Na kraju ispostavilo se kako "futuristička" akademija postoji već četiri godine.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara