Račan i Sanader vjeruju da će Hrvatska za nekoliko mjeseci izboriti status kandidata za ulazak u EU

Račan i Sanader vjeruju da će Hrvatska za nekoliko mjeseci izboriti status kandidata za ulazak u EU
AKTUALNI premijer Ivica Račan i mandatar za sastav nove vlade Ivo Sanader danas su u Banskim dvorima izjavili kako vjeruju da će Hrvatska u idućih nekoliko mjeseci dobiti status kandidata za ulazak u EU, ističući da će to biti zajednički cilj i vlasti i oporbe.

Prije zajedničkog ručka u Banskim dvorima, tijekom kojega će razgovarati o primopredaji vlasti i iskustvima u radu vlade, Sanader i Račan novinarima su rekli da je oko ulaska Hrvatske u EU te rasta životnog standarda hrvatskih građana, između vlasti i oporbe postignut konsenzus.

"Optimist sam i mislim da ćemo u idućim mjesecima, koji će biti povijesni za Hrvatsku, dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU i to je ono najvažnije što nas čeka u idućih pola godine, uz popravljanje standarda i materijalnog položaja svih hrvatskih građana", kazao je Sanader, dodajući da suglasje oko krupnih političkih pitanja sve ohrabruje.

Račan je rekao kako očekuje da će mišljenje Europske komisije o Hrvatskoj biti pozitivno. "To će apsolutno biti rezultat rada dosadašnje vlade", rekao je Račan, dodavši da o tome, kada će Hrvatska pristupiti pregovorima i kojom će se brzinom kretati prema EU odgovornost snosi nova vlada, ali i sve hrvatske političke snage koje ulazak u EU smatraju strateškim nacionalnim interesom.

I Sanader i Račan suglasni su da su protekli izbori obavljeni na demokratski način te da na isti način protječe i primopredaja vlasti, što, kazali su, svjedoči o Hrvatskoj kao zemlji koja njeguje europske demokratske standarde.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome u prilog, istaknuli su, ide i današnji susret, kao nastavak suradnje i dijaloga.

Račan je rekao kako će Sanaderu za ručkom poželjeti uspjeh u sastavljanju nove vlade i prenijeti mu svoja iskustva, te od njega tražiti odgovor što očekuje u idućem mandatu.

Sanader je kazao kako današnji razgovori svjedoče da su promjene vlasti uobičajene u demokraciji, da svaka promjena vlasti treba donijeti boljitak i prosperitet za zemlju i za građane, te da u tom smislu i želi raditi.

"Izražavam veliko zadovoljstvo što smo u politici svi svjesni da smo ipak samo političari, a da su iznad nas opći interesi koji nadilaze sve stranačke interese", rekao je, najavivši da će Račanu, a potom i javnosti uskoro iznijeti ono što nova vlada kani činiti.

Obojica su najavila i nove sastanke zbog primopredaje vlasti i drugih pitanja, a Račan je na kraju Sanaderu obećao da će biti jednako korektna oporba kao što je HDZ bio njemu. "Nećemo biti ni bolji ni lošiji", poručio je Račan Sanaderu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara