Reporteri bez granica izrazili žaljenje zbog presude Matvejeviću

REPORTERI bez granica izrazili su žaljenje zbog presude kojom je pisac i novinar Predrag Matvejević 2. studenoga na Općinskome sudu u Zagrebu osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine, zbog klevete i uvrede i pozvali na hitnu promjenu zakona želi li Hrvatska ući u Europsku uniju.

Matvejević je osuđen zbog članka "Naši talibani", koji je objavljen u Jutarnjem listu prije četiri godine.

"Premda je zemlja počela pregovore o pristupu Europskoj uniji, taj slučaj dokazuje da hrvatski zakoni još uvijek ne dopuštaju novinarima da slobodno rade bez rizika od zatvora", upozoravaju Reporteri bez granica (RSF) u priopćenju objavljenom u petak na svojim internet stranicama.

U priopćenju se napominje da je to treći put u godinu dana da je novinar u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora zbog klevete.

"Želi li Hrvatska ući u Europsku uniju 2007. godine, Zagreb mora hitno promijeniti zakone", poručuju Reporteri bez granica.

Sanaderovo priopćenje za javnost o slučaju Matvejević

Ivo Sanader priopćio je danas, isključivo u svojstvu člana Društva hrvatskih književnika i hrvatskog PENa, kako smatra neprihvatljivim da se u današnje vrijeme donosi presuda kakva je izrečena Predragu Matvejeviću, ističući istodobno da demokracija uključuje i odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Kao predsjednik Vlade RH ne mogu i ne želim se miješati u odluke sudbenih tijela u Hrvatskoj, pa tako ne mogu ni komentirati presudu protiv književnika Predraga Matvejevića.

Međutim kao član Društva hrvatskih književnika i kao član Hrvatskog centra PEN - kluba želim reći da je po mom dubokom uvjerenju neprihvatljivo da se danas donose takve presude protiv pisaca.

S druge strane nedvojbeno stoji i činjenica da sloboda i demokracija uključuju i odgovornost; odgovornost za napisanu ili izgovorenu riječ. Te odgovornosti nitko ne može biti oslobođen.

Unatoč međusobnim razlikama, odnosno upravo zbog njih potrebno nam je svima više napora u pokušajima međusobnog razumijevanja i tolerancije. To je i glavni razlog mog uključivanja u javnu raspravu u povodu ovog neugodnog događaja", kaže se u priopćenju za javnost Ive Sanadera.

Općinski sud u Zagrebu 2. studenog je nepravomoćno osudio Matvejevića na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde u članku "Naši talibani", koji je objavljen u Jutarnjem listu prije četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara