Rolf Holub: Hrvatsku će tek potresti afera Hypo

Rolf Holub: Hrvatsku će tek potresti afera Hypo

Tekst: V.Š.
Foto: Index

ROLF HOLUB, šef frakcije Stranke zelenih u koruškom parlamentu koji je prvi progovorio o mutnim poslovima Hypo banke, izjavio je da će Hrvatsku tek potresti afera Hypo.

Holub je u međuvremenu postavljen na čelo povjerenstva koruškog parlamenta koje istražuje sumnjive poslove Hypo banke. U razgovoru za Večernji list rekao je da za dubiozne poslove s leasingom u hrvatskoj Hypo banci čuo još 2006. godine te da su i austrijska nadzorna tijela propustila reagirati na aferu.

Na pitanje koji su bili interesi bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera i Ive Sanadera u prodaji Hypa u kolovozu 2007. godine, Holub objašnjava da su pristanak o prodaji Hypa BayernLB-u morale dati nacionalne banke u svim zemljama, pa tako i HNB, koji nije bio oduševljen bavarskim vlasništvom nakon iskustva s Riječkom bankom, gdje je ranije nestao novac.

Stoiber je prodajom Hypa uvjetovao podršku pri ulasku u EU


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stoiber je morao otvoriti nekoliko vrata, a interes mu je bila bavarska logika da se Hypo pod svaku cijenu mora kupiti radi širenja tržišta. Koliko dugo je Sanader na tome surađivao, ne znam, ali je neke stvari za Hypo u Hrvatskoj po svoj prilici obavljao u suradnji s Jörgom Haiderom", rekao je, dodavši da je Stoiber prijetio povlačenjem podrške Hrvatskoj u procesu pristupanja EU.

"Postoje televizijski prilozi na ZDF-u u kojima je Stoiber izjavio da se vode pregovori s Hrvatskom i da će njen ulazak u EU biti brži ako da pristanak za prodaju Hypa BayernLB-u", rekao je.

Rohatinski i Zagorec pozvani na saslušanje u Austriju

Na saslušanje pred austrijskim povjerenstvom pozvani su Željko Rohatinski i Vladimir Zagorec, a Holub objašnjava da je Zagorec pozvan kao svjedok jer su tijekom istrage iz Hrvatske prema Austriji iskrsnule mnoge optužbe o pranju novca preko Lihtenštajna, u kojima je on mogao biti povezan s političarima i suradnicima u Hypu.

"To je moglo ići tako da dobije kredit bez jamstava ili da nikad ne otplati dobiveni kredit. Ne znam koliko je daleko DORH otišao u istraživanju Zagorčeve uloge, no mi ćemo mu poslati listu pitanja i tražiti odgovore u pisanom obliku. Istražujemo jesu li direktive da mu se dodjeljuju krediti dolazile iz Klagenfurta, Hrvatske ili možda Lihtenštajna. Prema nekim mojim podacima, čini se da je procjena o riziku često bivala poništena iz Klagenfurta kako bi mu se dodijelilo kredite", rekao je, dodavši da se radi o vrlo velikim iznosima te da na području Hrvatske i istočne Europe nedostaje 4 milijarde eura razlike u procjeni između cijene po kojoj je Hypo prodan BayernLB-u i stvarne vrijednosti.

Holub je još rekao da će Hrvatska tek osjetiti političke posljedice afere Hypo te da će se morati promijeniti kontrolni sustavi tako da banke i političari više ne smiju zajedno raditi a da se to nikome ne prijavi. "U nekim drugim zemljama političari podnose ostavke kad se otkrije njihova umiješanost u ovakvo što", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara