Rupel: Moguće je naći rješenje sa Hrvatskom

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel, uoči sastanka Sanadera i Janše, izjavio je kako vjeruje da je moguće naći rješenje za sva otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske.

Na upit o granici s Hrvatskom kazao je kako je jasno da se ne bude razgovaralo o cijeloj granici s Hrvatskom. "U nekom širem kontekstu radi se o 19 spornih točaka na kopnenoj granici koje je identificirala komisija koja je pripremila sporazum Drnovšek-Račan, a najviše o šest točaka koje su objavljene u Bijeloj knjizi o granici s Hrvatskom, te o morskoj granici." - rekao je Rupel. Podsjetimo, u Bijeloj knjizi su predstavljena slovenska gledišta u vezi s neriješenim pitanjem državne granice, a Rupel ju je predstavio kao osnovu kojom bi Slovenija svoje pozicije predstavila i međunarodnoj javnosti.

Rupel je optimističan uoči Sanaderovog sastanka s Janšom, te je kazao kako je dogovor moguć, no da svaki korak prema naprijed u odnosu Slovenije i Hrvatske, može dovesti do pokretanja nekog drugog neriješenog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski ministar vanjskih poslova optimističan je i po pitanju Ljubljanske banke te elektrane Krško.

Sutra će se na Bledu sastati premijeri dviju država a razgovarat će upravo o rješavanju otvorenih pitanja. Zbog toga se i Sanader u petak sastao s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi zajedno usuglasili stavove oko granice. Dogovor je: o granici sa Slovenijom treba odlučiti sud u Haagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara