Sabor dao punu potporu Zakonu o umirovljeničkom fondu

SVI SABORSKI klubovi podržali su danas Vladin prijedlog Zakona o umirovljeničkom fondu, kojim se, po riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, u cijelosti izvršava odluka Ustavnog suda iz 1998. o potrebi povrata umirovljeničkog duga.

"Donošenjem Zakona i implementacijom Umirovljeničkog fonda u cijelosti se rješava odluka Ustavnog suda", kazao je Polančec i time odgovorio na oporbene sumnje hoće li se putem Fonda uistinu pravedno obeštetiti umirovljenici, hoće li Fond namaknuti potrebna sredstva za povrat duga.

Osim prigovora da je Zakon predložen na brzinu, da vrvi nejasnoćama i nedorečenostima, saborska oporba upozorava da Vlada nije dala nikakva jamstva da će se Zakon i provoditi, odnosno da će se oko 423 tisuće umirovljenika obeštetiti u zadanim rokovima i u odgovarajućim iznosima.

"Nejasno je zašto je Zakon dobio potporu stranke umirovljenika jer nema Vladinih jamstava" kazala je Ljubica Lalić (HSS), dodavši da je njezin Klub odlučio podržati Zakon samo zato što je (Zakon) dobio suglasnost umirovljeničkih udruga. Prigovorila je da Zakonom, odnosno Fondom nije obuhvaćeno oko 600 tisuća umirovljenika s najnižim mirovinama, među kojima je veliki udio seljaka, a koji će, upozorava, i dalje živjeti od 500 kuna mirovine "za koju Vlada drži da je preplaćena".

Davorko Vidović (SDP) zamjera Vladi što Zakonom ne odgovara na bitna pitanja koliki je ukupni dug prema umirovljenicima, koliko je do sada vraćeno, kako će Fond funkcionirati, kako će čuvati novac, kako je iz izračuna otpalo oko 260 tisuća umirovljenika.

"Sve je to i dalje obavijeno velom tajne", kazao je, upozorivši da će se predloženim povratom duga još više povećati razlika između starih umirovljenika i onih koji su u mirovinu otišli nakon 1998.

Na isto upozorava i Damir Kajin (IDS). "Misli li država da je tih 240 tisuća novih umirovljenika, kojima je prosječna mirovina oko 1500 kuna, preplaćeno" upitao je.

Pero Kovačević (HSP) u Zakonu vidi dva problema - taj što će mnogi umirovljenici biti neugodno iznenađeni kada dobiju izračun duga puno niži nego što su očekivali te problem što nema nikakvog jamstva da će im i to biti vraćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ pak, Vladin prijedlog smatra hrabrom, pravednom mjerom, koja, po riječima Andrije Hebranga, rješava glavni politički problem Hrvatske u zadnjih 8 godina. U ime HDZ-a zahvalio je umirovljenicima što su, kako je rekao, u velikoj mjeri financirali Domovinski rat, "i na taj način pomogli isto kao branitelji na prvoj crti bojišnice".

S rezignacijom je odbacio oporbene prozivke da je bivša HDZ-ova Vlada 1990-ih opljačkala umirovljenike. "Vlada nije otela novac umirovljenicima jer je htjela nepravdu, već je trebala organizirati obranu protiv agresije tada 5. Armije u Europi", naglasio je.

Sanader pozvao zastupnike da podrže prijedlog isplate duga umirovljenicima

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas saborske zastupnike da dignu ruku za Vladin prijedlog isplate duga umirovljenicima, ističući da će se time Hrvatska riješiti traume koja ju je tištila 12 godina.

"Usvojite ovaj zakon, jer ćemo njime riješiti veliki problem i svi možemo biti ponosni na to", kazao je premijer u Saboru.

Naglasio je da su se sve Vlade u proteklih 12 godina pokušavale suočiti s problemom povrata 13,8 milijardi kuna koje država duguje umirovljenicima.

"No, čini se da je strpljenje umirovljenika uvijek bilo veće od sposobnosti tih Vlada", kazao je Sanader. Dodao je da su sva nastojanja završavala na minimalnim rješenjima i sitnim nadomjescima što je, kaže, umirovljenike dovodilo u stanje apatije, nemoći i nevjerice.

Podsjetio je da je dug nastao između 1993. i 1998., kad je državni proračun pritiskala potreba obrane i obnove zemlje.

Strpljenje umirovljenika stoga tumači kao odraz domoljublja, zbog čega je država umirovljenicima dvostruko dužna.

"Dug umirovljenicima vratit ćemo zbog pune svijesti da je to pitanje karaktera našeg društva", kazao je Sanader podsjećajući da je obećanje o povratu duga HDZ uvrstio u svoju predizbornu jamstvenu karticu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara