Sabor: Veći dio oporbe neće podržati Sanaderovu Vladu i Program

VEĆI dio oporbenih saborskih klubova najavio je da neće podržati novu hrvatsku Vladu čije je članove i program u Saboru danas predstavio mandatar Ivo Sanader programu su zamjerili previše općenitosti, želja i proturječnosti.

Izričito protiv Programa izjasnili su se SDP i HNS/PGS, nešto umjerenije ocjene dali su Libra i IDS, HSP je najavio suzdržanost.

Podršku formiranju nove Vlade najavili su klubovi HSS-a, HSLS/DC-a, SDSS-a, te nacionalnih manjina.

Svi klubovi, neovisno o političkom predznaku, podržali su Sanaderov cilj da do kraja mandata Hrvatsku uvede u EU i NATO, kao i nakane da smanji poreze i doprinose, poveća mirovine i naknade, smanji državnu upravu, itd.

Većina oporbe tvrdi da Program nije detaljno razrađen, da počiva na klimavim nogama, bez realnog pokrića u državnom proračunu.

Vladin Program bitno će se promijeniti već u prvoj godini, ocijenio je Mato Arlović (SDP), tvrdeći da program nastavlja s obećanjima koja se neće moći ostvariti bez daljnjeg vanjskog zaduživanja.

Program Sanaderove Vlade program je ciljeva i želja koji ne sadrži ni načine, ni dinamiku niti strategiju realizacije, ocijenio je Dragutin Lesar (HNS/PGS).

Damir Kajin (IDS) preporučio je novoj Vladi da nastavi program povratka izbjeglica, da se ne "inati" sa Haagom, jer bi to umanjilo izglede Hrvatske za ulazak u EU.

Jozo Radoš kaže da će Libra rad nove Vlade uvelike vrednovati po tome hoće li očuvati dosegnutu razinu demokatskog razvoja zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suzdržanost pri glasovanju o povjerenju Vladi najavio je HSP.

HDZ, obrazložio je Anto Đapić, nije ispoštovao volju birača da vladu formira u koaliciji sa strankama centra i desnog centra.

Prigovorio je da u Sanaderovu programu nisu predviđena sredstva za obećanja koja je mandatar dao strankama i pojedincima s kojima je pregovarao nakon izbora, posebno u pogledu sporazuma koje je potpisao sa SDSS-om oko povratka izbjeglica i povrata imovine.

Podršku novoj Vladi najavio je HSS, a Zlatko Tomčić kaže da otezanje u formiranju Vlade šteti Hrvatskoj i njenom gospodarstvu.

Daljnja HSS-ova podrška Sanaderovoj Vladi ovisit će o njenoj ekonomskoj politici, pravnoj i socijalnoj sigurnosti građana i međunarodnoj poziciji Hrvatske, istaknuo je Tomčić.

Iako će dići ruku za novu Vladu, HSLS/DC za njen Program kaže da je "budničarski", da izgleda kao da su ga pisali srednjoškolci.

Ipak, dodaje Ivan Čehok, Program je sustavan, sveobuhvatan.

Milorad Pupovac (SDSS) kaže da od nove Vlade očekuje odlučnost i učinkovitost, a kao predstavnik manjina posebno važnim drži da Vlada promovira vrijednosti tolerancije i potpune građanske ravnopravnosti, da radi na programu povratka izbjeglica, na usklađivanju odnosa povratnika i naseljenika.

(Hina) tr/um/bn az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara