Sanader: Hrvatski inozemni dug je dramatičan

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dramatičnim je danas ocijenio 18,6 milijardi američkih dolara hrvatskog državnog duga prema svijetu.

Hrvatska je nadmašila dug bivše Jugoslavije, rekao je Sanader na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a održane u Splitu.

Dodao je da je HDZ u saborsku proceduru uputio zahtjev da se provede rasprava o dramatičnom porastu hrvatskog duga.

HDZ je, naveo je, za deset godina vlasti, uz rat za obranu države i skrb o izbjeglicama i prognanicima imao 9,5 milijardi dolara vanjskog duga, a od toga je 50 posto bio naslijeđeni dug bivše države.

Izvijestio je da je stranačko Predsjeništvo raspravljalo i o požarima, te da će i o tome HDZ tražiti saborsku raspravu.

Iako se protiv velikih vrućina ne može, Vlada se morala znatno bolje pripremiti za ognjenu pošast, rekao je Sanader. Tom u prilog naveo je primjer da je koordinacija dalmatinskih vatrogasaca tražila od Vlade tisuću sezonskih vatrogasaca, a da im je Vlada odobrila 500.

Što posljedice nisu bile još tragičnije može se zahvaliti vatrogascima, njihovom velikom zalaganju, rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Predsjedništvu je posebna pozornost posvećena ekscesima na području državne skrbi koji su, rekao je Sanader sve češći.

Nakon što je ukinut vizni režim, iz Srbije dolaze skupine ljudi, rekao je Sanader, dodajući da je gradonačelnik Belog Manastira Ivo Buconjić HDZ-ovo Predsjedništvo izvijestio da su tom gradu vrlo česti ozbiljni incidenti koji se kriju od javnosti.

Tako grupe pijanih Srba iz Srbije pjevaju u Belom Manastiru - ovo je Srbija i šovinistički provociraju na sve moguće načine, naveo je Sanader i poručio da HDZ od Vlade traži da preispita odluku o liberalizaciji granice sa Srbijom.

Također je naveo da HDZ podupire proglašenje gospodarskog pojasa i smatra da to Hrvatskoj nitko ne može zabraniti.

Za početak rujna najavio je održavanje županijskih sabora HDZ-a i izrazio uvjerenost u izbornu pobjedu.

Rekao je da su u Predsjedništvo kooptirani Miomir Žužul, Darko Milinović i Petar Čukanović te da je odlučeno pokrenuti postupak za brisanje iz članstva Stipe Gabrića-Jamba zbog njegovog iznimno štetnog rada za stranku.

Odgovarajući na novinarski upit Sanader je kazao da je isključena postizborna koalicija s SDP-om iz programskih razloga i s Hrvatskim blokom, koji, rekao je, neće ni proći izborni prag.

HDZ računa i na biračko tijelo HSS-a koje je po njegovim riječima sasvim drukčije od vodstva HSS-a. Osudio je suradnju Zlatka Tomčića s SDP-om i rekao da će jedan od izbornih slogana HDZ-a biti - "glas za HSS je glas za SDP".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara