Sanader i Juncker očekuju pristupne pregovore u ožujku

HRVATSKI premijer Ivo Sanader i njegov luksemburški kolega Jean Claude Juncker kazali su u ponedjeljak u Luxembourgu kako očekuju da će Europska unija otvoriti pristupne pregovore s Hrvatskom u ožujku kako je u prosincu i najavilo Europsko vijeće.

Sastanak Sanader-Juncker održan je nekoliko sati nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Bruxellesu izjavio da danas ne bi mogao preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom na temelju informacija kojima raspolaže.

"Ja očekujem početak pregovora 17. ožujka, kao što je Europsko vijeće u prosincu prošle godine zaključilo", kazao je Sanader u obraćanju novinarima zajedno s Junckerom, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Sanader je rekao kako "nije zabrinut, nego iznenađen", izjavom povjerenika Rehna, koja se uklapa u kritike dijela europskih partnera upućenim hrvatskim vlastima zbog "neuhićenja haškog bjegunca, generala Ante Gotovine".

Premijer je ponovio da je hrvatska Vlada dosad dokazala suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

Večeras ili sutra, razgovarat ćemo s Europskom komisijom da vidimo na čemu se temelji Rehnova ocjena, izjavio je Sanader, koji je demantirao Rehnovu izjavu da je hrvatska Vlada pokrenula s generalom Gotovinom pregovore o dobrovoljnoj predaji.

"Ne znam točno što je gospodin Rehn time mislio, ali to nije točno", rekao je hrvatski premijer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako poziva sve one "koji u Europi bilo što znaju o slučaju generala Gotovine da izvijeste hrvatsku Vladu".

Luksemburški premijer "potpuno je uvjeren" da je njegov hrvatski kolega spreman na punu suradnju s ICTY-em. Dodao je da će o tom pitanju razgovarati s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte.

Očekuje se da Carla del Ponte u četvrtak u Bruxellesu iznese svoju ocjenu o suradnji Hrvatske s ICTY-em. Njezina je ocjena važna za odluku Europskog vijeća, koje bi tijekom veljače trebalo potvrditi pregovarački okvir Europske komisije.

"Optimističan sam da će pregovori početi kao što je predviđeno, no o tome moram razgovarati s drugim vladama", rekao je Juncker.

Sanader je u izjavi novinarima kazao da je današnji sastanak ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt u Den Haagu rutinski sastanak na kojemu se podnosi izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara