Sanader i Račan razgovarali o ustavnim promjenama, SDP protiv

PREMIJER Ivo Sanader razgovarao je danas u Vladi s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom, a Račan je novinarima, nakon sastanka potvrdio da je, među ostalim, bilo riječi i o mogućim promjenama Ustava.

"Izrazio sam stav da SDP nije za ustavne promjene, ako je razlog isključivo promjena datuma predsjedničkih izbora. To je pitanje moguće riješiti i bez ustavnih promjena, a posebno smo uvjereni da ono ne bi trebalo biti povod za druge aspekte promjena Ustava", kazao je Račan.

Na pitanje slaže li se SDP s inicijativom premijera Sanadera o vraćanju bošnjačke manjine u preambulu Ustava, Račan je odgovorio kako se SDP tomu ne bi protivio kad bi se Ustav mijenjao zbog krupnijih pitanja, ali ni bošnjačko pitanje ne smatra dovoljno teškim za pokretanje ustavnih promjena.

Upitan je li na sastanku bilo riječi o mogućoj promjeni ustavne odredbe koja govori o proceduri slanja hrvatskih vojnika izvan državnih granica, kazao je kako o tomu s premijerom nije razgovarao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da je glavna tema današnjeg sastanka bila ulazak Hrvatske u EU.

Kazao je kako je zabrinut činjenicom da se više od polovice građana protivi integraciji, a Sanaderu je, kaže, poručio i da je zabrinut marginalizacijom parlamenta, koja je, smatra, danas veća nego na kraju Tuđmanove vladavine.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček potvrdio je da su Sanader i Račan razgovarali o lobiranju za Hrvatsku u pregovorima s EU, kao o nadstranačkom projektu, te da su dogovorili da će u tu svrhu koristiti svoje veze i europske stranačke asocijacije.

Potvrdio je i da je bilo riječi o ustavnim promjenama, ali da oko tog pitanja nije postignuta suglasnost, nego da je na tu temu dogovoren novi sastanak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara