Sanader: Imam potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru za sastav Vlade

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader potvrdio je danas da ima potporu većine zastupnika budućeg saziva Hrvatskog sabora za sastavljanje vlade, te da će već u ponedjeljak o tome početi konzultacije s predsjednikom Republike.

Sanader je, gostujući u emisiji "Dnevni ritam" Hrvatskog radija, izjavio kako činjenica da, za sada, nema 77 potpisa potpore, (nego 76), ne predstavlja nikakvu ustavnu zapreku početku konzultacija s predsjednikom Mesićem, napominjući da potpisi zastupnika nisu obvezujući.

"Bitno je da postoje dogovori i da imam potporu dovoljne većine u Saboru", rekao je Sanader.

Naglasio je da će njegova vlada u svakom slučaju biti koalicijska, jer će u nju ući predstavnici HSLS-a i DC-a. O tome tko će još ući u njegovu vladu, kaže, razgovarat će nakon završetka konzultacija s predsjednikom Mesićem, odnosno kada on odredi trenutak za davanje mandata.

"Nakon toga službeno ću razgovarati s onim strankama koje želimo u koaliciji", najavio je Sanader.

Ponovio je kako želi parlamentarnu suradnju s HSP-om, ali ne i njegovo sudjelovanje u vladi.

"Iako je HSP poduzeo korake prema modernizaciji stranke i unutarstranačkim reformama koje podržavam i koje su dobre, još uvijek držim da nisu za koalicijsku vladu", ocijenio je Sanader.

Naglasio je da takvo stajalište ne isključuje daljnje razgovore s HSP-om o njihovoj potpori vladi, i najavio da će idući tjedan pozvati na dogovor predsjednika stranke Antu Đapića.

Uzrok propasti pregovora s HSS-om predsjednik HDZ-a vidi u stanju u toj stranci, te je najavio nastavak razgovora o daljnjoj suradnji HDZ-a i HSS-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U HSS-u postoji dobar dio, možda čak i pola-pola raspoloženja ljudi koji su za koaliciju i onih koji nisu, ali su za potporu novoj vladi. U svakom slučaju potpora i suradnja u Saboru su tu", rekao je Sanader. Dodao je da još uvije otvoren proces za dogovore o koaliciji.

Također je najavio nastavak razgovora sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS), ponovivši kako želi da jedan od trojice zastupnika srpske nacionalne manjine bude u njegovoj vladi. Unatoč tomu što su SDSS-ovci prije nekoliko dana odbacili takvu mogućnost, Sanader smatra da još uvijek ostaje mogućnost suradnje.

HDZ i Ivo Sanader, kao najvjerojatniji mandatar za sastav nove vlade, trenutačno ima ukupno pismenu potporu 76 saborskih zastupnik.

Naime, uz HDZ-ovih 66 zastupnika (62 izabranih u Hrvatskoj te 4 iz dijaspore) Sanaderu su pismenu potporu izrazila tri zastupnika HSLS-a i DC-a, tri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) te zastupnika mađarske manjine Jenea Adama te zastupnika njemačke manjine Nikole Maka, koji će u Hrvatskom saboru zastupati 12 nacionalnih manjina.

U ime HDSS-a potporu je dao Ivo Lončar.

Sanaderovu vladu poduprijet će i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u Hrvatskoj, odnosno izabrani zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Šemso Tanković.

I zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin najavio je danas da će Sanaderu dati "glas povjerenja", budući da je za to dobio razumijevanje lokalnih vlasti, odnosno IDS-a, i pristanak Talijanske unije. Dodao je da će svoj glas dati nakon potpisivanja sporazuma o pravima talijanske nacionalne zajednice na područjima gdje ona živi, te o poštivanju suživota i transparentnoj proeuropskoj politici.

Radin je izrazio nadu da bi taj sporazum sa Sanaderom mogao potpisati već u ponedjeljak, a najkasnije do saborske sjednice na kojoj će se glasovati o povjerenju novoj vladi.

To bi budućoj HDZ-ovoj vladi i njezinom mandataru Ivi Sanaderu bio 77. glas potpore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara