Sanader: Izbore u Hrvatskoj neće odlučiti glasači iz BiH

HRVATSKI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je izbornu kampanju doslovno prenio u drugu državu obrativši se u Mostaru  sudionicima Sabora HDZ-a 1990. Tom prilikom je Sanader pozvao sve hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini da na izborima podrže izbornu listu  HDZ-a, čiji je nositelj Dragan Primorac.

Za politiku SDP-a je kazao da je "vrlo opasna", jer nudi dekriminalizaciju lakih droga, zagovara nove poreze u Hrvatskoj i predlaže izbacivanje vjeronauka iz škola. Sanader je možda to uputio krivoj publici, jer oni ne plaćaju poreze u Hrvatskoj i ne pohađaju vjeronauk u hrvatskim školama.

"Vjeronauk je izbacivan iz škola u vrijeme Kominterne 1948. godine i u vrijeme Titove diktature, HDZ to neće više dozvoliti", rekao je Sanader podsjetivši da i Hrvatska i Europa počivaju na kršćanskoj civilizaciji čega se "mi nećemo niti smijemo odreći". Posljednjih dana u medijima SDP-ovci  tvrde da je tvrdnja HDZ-a da bi SDP izbacio vjeronauk iz škole samo jedna od njihovih laži.

Sanader za miješanje Crkve u politiku

Sanader se dotaknuo i vruće teme  biskupa u Hrvatskoj, rekavši kako oni imaju pravo  iznositi svoja mišljenja. "Biskupi nisu šutjeli ni u vrijeme komunizma, pa neće šutjeti ni u demokraciji", poručio je Sanader.

Za SDP-ovu politiku predsjednik HDZ-a je rekao da je to "nikakva" politika jer se zauzima za ukidanje prava Hrvatima u BiH da glasuju na izborima u Hrvatskoj, unatoč činjenici da su Hrvati iz BiH pomogli Hrvatskoj u ratu.

No, nakon kraja skupa, okupljenim novinarima Sanader je rekao da na izborima 25. studenog neće presuditi glasovi hrvatskih državljana iz BiH. "HDZ će pobijediti Socijal-demokratsku partiju s nekoliko postotaka razlike glasovima u Hrvatskoj, a 11. izborna jedinica samo će pojačati  tu pobjedu HDZ-a", rekao je Sanader okupljenim novinarima.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara