Sanader: Jugoistočna Europa mora riješti pitanja prošlosti

Sanader: Jugoistočna Europa mora riješti pitanja prošlosti
PRED ČLANICAMA Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) stoje dvije važne zadaće: definirati svoju europsku budućnost i izgrađivati odnose prema zajedničkoj viziji nove ujedinjene Europe te riješavati naslijeđena pitanja iz prošlosti kako bi osigurali trajan mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, izjavio je premijer Ivo Sanader nakon početka sastanka šefova diplomacije SEECP-a u Zagrebu, priopćila je Vlada.

"Ovaj sastanak je važan, jer ima još neriješenih političkih pitanja u regiji koja se trebaju rješavati u suradnji s međunarodnim institucijama. SEECP ima 10 zemalja članica, a među njima su i članice EU-a i NATO-a, što znači da su u rad uključene i te institucije", izjavio je hrvatski premijer.

Uz ministre vanjskih poslova Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i Srbije, ovom skupu nazoče i predstavnici njemačkog predsjedništva EU-a, Pakta o stabilnosti, UNMIK-a.

Tu su također i kosovski premijer Agim Ceku, glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut i predstavnici Crne Gore. Tursku predstavlja državni ministar, a Bugarsku i Grčku zamjenici ministara vanjskih poslova.

Sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održava se u okviru jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om, a ministri će razgovarati o stanju u regiji, pitanjima vezanima uz izlaznu strategiju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te o ulozi SEECP-a kao političkog foruma koji će preuzeti vodeću ulogu u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema bit će i buduće sudjelovanje Crne Gore u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi te nastavak sudjelovanja Europske komisije i međunarodnih donatora u novim tijelima regionalne suradnje koja će zamijeniti Pakt o stabilnosti.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a po njegovu završetku ministri vanjskih poslova Trojke SEECP-a (Grčka, Hrvatska i Bugarska) održat će konferenciju za novinare.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara